mai 12, 2010

Jamie&Julia

In weekend am avut chef de gatit si de incercat lucruri noi asa ca primul pas a fost sa imi aleg ce vreau sa gatesc.Pastrav!Aveam pofta de peste, il aveam deja in congelator asa ca nu mi-a mai ramas decat sa rascolesc internetul si cartile de bucate in cautarea retetei perfecte care sa puna in valoare bunatatea de carne alba si gustoasa.Iar cand Jamie met Julia rezultatul a fost unul pe masura.
Am folosit reteta lui Jamie Oliver de pastrav la gratar (sau mai bine zis reteta bunicului sau, dupa cum spune in cartea Sa gatim cu Jamie) si o reteta a Juliei Child de sos pentru peste (din Mastering the art of french cooking).Iata ce a iesit:

Am curatat si spalat pestele(bine ,bine,inclusiv de branhii),l-am sters de apa cu servetele de hartie si l-am crestat pe ambele parti.



I-am umplut burtica cu bucati de lamaie amestecata cu patrunjel verde,l-am uns cu putin ulei de masline, sarat si piperat si l-am acoperit cu coaja rasa a lamaii sacrificate.







Bun.Cat timp el a mers in cuptor-ul dat pe grill, direct pe gratarul acestuia, am facut sosul.
Doua linguri de unt se topesc in tigaie la foc mic.Se adauga 3 linguri de faina si se amesteca pana devine ca o pasta.Se adauga apoi 2 cani de apa fierbinte si putina sare si se amesteca bine pana cand se omogenizeaza, apoi se pune un galbenus si doua linguri de smantana dulce.Il lasam pe foc cateva secunde sa se ingroase putin, asezonam cu sare,piper si zeama de lamaie dupa gust.Cand se mai raceste adaugam 4-6 linguri de unt si gata.Pana acum am obtinut Sauce Batarde, potrivit pentru peste, pui, conopida, brocoli, cartofi si alte legume fierte.
Daca in schimb vrem sa obtinem Sauce a la Moutarde adaugam inainte de unt si 2 linguri de mustar Dijon, din acela un pic mai iute si cu multe boabe.



Cand toate au fost gata, inclusiv piureul de mazare cu menta pe care l-am facut ca si garnitura, am mancat si ne-am bucurat de o combinatie inedita de gusturi si arome.

3 comentarii:

  1. Pai .. nu inteleg, sosul unde se foloseste? il torni peste pastrav, sau ce rol are?

    RăspundețiȘtergere
  2. Da,sosul se toarna peste peste si se mananca pana nu mai ramane nimic.Merge si cu piept de pui la gratar.

    RăspundețiȘtergere
  3. Perfect! mie imi place cu pui..cred

    RăspundețiȘtergere