Vanilia este condimentul meu preferat si al doilea cel mai scump din lume, dupa sofran. Pastaia de vanilie este de fapt fructul unei orhidei iar punctuletele acelea mici si aromate din interior sunt de fapt semintele plantei. Pentru mai multe informatii de acest gen puteti cauta pe Wikipedia.
Altul era de fapt scopul acestei postari. De unde luam vanilia? La noi in tara majoritatea esentelor care se gasesc contin aroma artificiala de vanilie care se numeste vanilina, de aici si denumirea de zahar vanilinat si nu vanilat.O varianta mai aproape de realitate este Finesse Vanilie Bourbon de la Dr Oetker, un pliculet care contine seminte si pastaie maruntita de vanilie de Madagascar. Extractul de vanilie pe care il folosesc americanii in mai toate retele este destul de scump si de greu de gasit in Bucuresti. In sfarsit, pastaia de vanilie este cea mai aromata si mai naturala dintre toate. In magazine se gaseste destul de greu si este si foarte uscata. La Bacania Veche am descoperit insa pastai de vanilie de mai multe forme si consistente care provin din diferite colturi ale lumii si care au preturi foarte accesibile ( intre 3 si 5 lei bucata).Le puteti folosi ca atare sau puteti prepara din ele o esenta de vanilie adevarata pe care sa o aveti intotdeauna la indemana.
Ingrediente:
3 pastai de vanilie 200 ml de vodca de buna calitate(eu am folosit Absolut)
Preparare:
Taiati pastaile pe lung si scoateti semintele razuind usor cu lama cutitului. Turnati vodca intr-o sticluta sau intr-un borcan care se inchide ermetic, adaugati semintele si pastaile si inchideti bine capacul. Tineti recipientul pentru minim 8 saptamani intr-un loc intunecos (dulap), agitandu-l din cand in cand (cand va amintiti).Veti observa ca odata cu trecerea timpului lichidul devine tot mai inchis la culoare.Puteti sa incepeti sa folositi din esenta dupa doua luni dar aroma va continua sa se accentueze in timp, atingand maximul undeva pe la 6 luni. Partea buna e ca de fiecare data cand mai folositi seminte de vanilie pentru o alta reteta puteti introduce in sticla pastaia ramasa si sa prelungiti astfel viata esentei dumneavoastra. De asemenea puteti completa si cu vodca, avand astfel la dispozitie o esenta care se regenereaza in permanenta. De obicei o lingura din aceasta substanta este suficienta pentru a aroma o prajitura sau o crema, dar puteti pune si mai multa, daca va place. Nu va faceti griji din cauza alcoolului din compozitie intrucat acesta se evapora la copt sau gatit.O sticluta cu esenta de vanilie poate fi un cadou excelent pentru cei dragi si cred ca o puteti oferi chiar inainte de a fi gata, lasandu-le "sarcina" de a agita recipientul din cand in cand si de a astepta cu nerabdare momentul in care o vor putea folosi.
Blasfemieee!!! Ai sacrificat bunatate de vodca pentru esenta de vanilie :(((((( :-)
RăspundețiȘtergerenu degeaba mi se mai spune Lavinia-Vanilia!:D
RăspundețiȘtergere:)))Tre sa ne dai cota parte din esenta ca vodca e a noastra!
RăspundețiȘtergere:D.Clar!Dar va dau cu picatura in fursecuri si prajiturele.
RăspundețiȘtergereDe ce să iroseşti bunătate de vodkă când poţi să bagi un alcool dublu rafinat care ar asigura şi o extracţie mult mai eficientă.
RăspundețiȘtergere