iunie 21, 2011

O vara italiana - ep.1 Granita de piersici

Bine v-am gasit!
M-am intors din vacanta in Sicilia cu multe fotografii si amintiri frumoase, 15 kg in plus la bagaj si o pofta teribila de a gati mancare italiana. Cu toate ca am fost dezamagita in anumite privinte (Catania mi s-a parut foarte gri si murdara si usor scary dupa 10 seara, sicilienii vorbesc putin spre deloc limba engleza iar transportul in comun e ceva de groaza) nu pot sa nu-i iubesc in continuare pe oamenii care gatesc cele mai bune paste si pizza din lume, au cea mai lunga siesta si canta pe strada in limba lor minunata. Mi-am promis ca urmatoare vacanta va fi intr-un oras foarte civilizat (poate Londra) dar sunt sigura ca obsesia mea pentru mancarea si dulciurile italiene nu ma va tine departe prea mult timp.
Din aceasta cauza imi propun o vara italiana, cu retete simple si delicioase, bogate in ingrediente de sezon.
Granita e cel mai bun lucru care ni s-a intamplat in vacanta asta si m-as intoarce oricand la Taormina doar pentru a-l savura. Desi ma gandeam la el doar ca la o gheata usor aromata, ruda saraca a lui gelato a reusit sa ma uimeasca. Am incercat variantele de piersica, portocale si pepene galben, bineinteles con panna(cu frisca grasa si dulce). Preferatul meu ramane cel de piersica, pe care am incercat sa il reproduc aici, dar daca aveti drum (sau poate va faceti) prin Taormina nu ratati Bam Bar- the home of the granita! O sa ma pomeniti! :D
 Pentru 1/2 litru de granita aveti nevoie de
Ingrediente:
3 piersici coapte si dulci curatate de samburi si tocate cuburi (500 g)
165 ml apa
50 g zahar
frisca pentru servit
Preparare:
Amestecam bucatile de piersica cu 125 ml apa si le punem pe aragaz la foc mediu, acoperite cu un capac, timp de 10 minute. Amestecam din cand in cand si le dam la o parte cand s-au inmuiat usor. Adaugam zaharul si amestecam bine apoi lasam sa se raceasca la temperatura camerei. Odata racita turnam compozitia intr-un blender, adaugam si restul de apa si o mixam bine pana obtinem un piure omogen. Turnam compozitia intr-o caserola de plastic cu capac (15/10/5 cm) si dam la congelator pentru o ora. Dupa aceasta ora vom observa ca pe margini s-a format un stat gros ce cristale de gheata pe care la spargem bine cu o furculita si le tragem spre centru. Reintroducem caserola la congelator si mai repetam figura asta de inca 2-3 ori, la interval de 30 de minute. Umplem un pahar cu fulgii astia de gheata minunati, punem deasupra cata frisca usor indulcita si aromata cu vanilie ne lasam inima si savuram. Asta inteleg eu prin la dolce vita!
 P.S.-daca peste noapte granita se intareste prea tare lasati-o 10 minute la temperatura camerei inainte de a o servi.

10 comentarii:

  1. arata demential si cred ca este si extrem de gustoasa!
    bine ai revenit! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Te-ai dus in locul cel mai sfant al lor... ei vor sa pastreze acele traditii si bunataturi numai pentru ei... sa se manance acele lucruri numai acolo:) Daca unul din ei s-ar duce la un restaurant cu specific de-al lor intr-o alta tara, nu ar aprecia acele mancaruri oricat de bune ar fi pentru ca nu este acolo in Taormina, Catania... Papilele mele gustative sunt invidioase pe ale tale ca au avut placerea sa guste din fiecare...:)

    RăspundețiȘtergere
  3. ah ce culoare dementiala! superba, o sa visez la noapte culoarea asta :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma bucur ca va place, sa vedeti ce gust are!
    Dragos, nu puteam sa ma duc pana acolo si sa vin cu mana goala!:P

    RăspundețiȘtergere
  5. bine ai revenit! Te asteptam cu nerabdare. Cam scurta vacanta. Culorile sunt superbe.

    RăspundețiȘtergere
  6. Bine ai revenit ! ;) minunate locuri Lavinia.. iar granita arata mai mult decat perfect !! o zi faina si in Ro ;)) pupici

    RăspundețiȘtergere
  7. Bine v-am gasit! Din motive de rezidentiat anul asta nu ne permitem vacante prea lungi, din pacate! Dar oricum, mai bine putin decat deloc!
    Granita e minunata intr-adevar, ma bucur ca am descoperit-o! Va pup!

    RăspundețiȘtergere
  8. Arata superb, granita!...si super racoritoare. Iti doresc un weekend minunat.

    RăspundețiȘtergere
  9. arata super si sint sigura ca e o bautura delicoasa, dar o faceai si mai repede cu un aparat de inghetata. Merita investitia ca ai rapid orice nebunie d'asta. uite un exemplu: http://cccris.blogspot.com/2010/07/sorbeto-de-lamiie.html Gata!acum am treaba sa vad ce retete bune mai ai :)

    RăspundețiȘtergere
  10. cccris-am deja un aparat de inghetata dar din cate am citit asta e metoda traditionala de preparare pentru granita. S-ar putea sa iasa identic si cu aparatul, nu te contra.zic

    RăspundețiȘtergere