noiembrie 06, 2011

David Lebovitz's Fresh Ginger Cake

Nu sunt eu prea mare fan ghimbir dar s-a intamplat sa am in frigider cateva bucati care erau in pragul mucegairii. Cum nu-mi place deloc sa arunc mancarea am cautat o reteta (dulce) in care sa il pot folosi si am dat peste cea de mai jos. N-aveam cum sa dau gres cu o reteta de-a lui David Lebovitz (my cake and ice cream guru) asa ca m-am apucat de treaba. Si bine am facut.
 Ingrediente
115 g ghimbir proaspat, ras fin
250 ml melasa
200 g zahar
250 ml ulei vegetal (eu am pus de floarea soarelui)
350 g faina
1 lingurita scortisoara
1/2 lingurita cuisoare macinate
1/2 lingurita piper negru macinat
250 ml apa
2 lingurite bicarbonat de sodiu
2 oua mari, la temperatura camerei
Preparare:
Incalzim cuptorul la 175 de grade Celsius. Intr-un vas incapator amestecam melasa, zaharul si uleiul. Daca nu gasiti melasa(nici eu nu am avut) o puteti inlocui cu un amestec de zahar brun(Billington's de la Mega Image) si  apa. Folositi o cana gradata si masurati 190 ml zahar brun apoi adaugati 60 ml apa si amestecati pana se dizolva.
Intr-un alt bol amestecati faina si condimentele.
Aduceti apa la punctul de fierbere apoi turnati-o peste bicarbonatul de sodiu.
Adaugati in primul vas (cel cu melasa) apa cu bicarbonat si ghimbirul ras fin apoi faina si condimentele, amestecand constant cu un tel. La sfarsit adaugati si ouale si incorporati-le bine. Compozitia rezultata va fi destul de lichida, dar nu va speriati si nu mai adaugati faina, pentru ca asa trebuie sa fie pentru a obtine o prajitura umeda.
Turnati amestecul intr-o forma de tort(23 cm) tapetata cu hartie de copt sau, asa cum ama facut si eu, in doua forme de chec. Dati la cuptor pentru aproximativ 1 ora, in functie de cuptor. Puteti verifica dupa 40 de minute folosind o scobitoare.
 Obtinem o prajitura minunata, frageda si aromata, care se pastreaza bine pana la 5 zile. Noi am mancat calda, cu ceai sau cafea si am pus deoparte, la congelator, cateva feliute care urmeaza sa se transforme intr-un desert foarte special zilele urmatoare. So, stay tuned!

10 comentarii:

  1. delicios langa canutza cu lapte ;) ....

    RăspundețiȘtergere
  2. arata minunat, sigur e delicios, deci ... trebuie incercat :*

    RăspundețiȘtergere
  3. Uuuu ne-ai facut curiosi cu ce urmeaza sa se intample cu feliile alea din congelator ^^

    Arata foarte interesant. Textura umeda inseamna in cazul prajiturii de fata ceva asemanator cu banana bread (in privinta umezelii respective) ?

    RăspundețiȘtergere
  4. La multi ani pentru bucatarul sub acoperire! Sanatatea si fericirea sunt doua lucruri esentiale in viata ,iar eu ti le doresc din tot sufletul!!! LA MULTI ANI!

    RăspundețiȘtergere
  5. Cuisoare macinate...hmmm...nu gasesc nicaieri (in Brasov) si de macinat nu mi-a reusit. Vreo sugestie? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  6. MA bucur ca va place! Miriam, textura e asemanatoare cu cea a banana bread, da.
    Andreea, eu le-am zdrobit in mojar. Ma gandesc ca poti incerca si cu o rasnita de cafea sau le poti pune intr-o punga si zdrobi cu ciocanul de snitele sau cu un sucitor.

    RăspundețiȘtergere
  7. Hey Foodies, Lavinia's David Lebovitz Cake recipe has been selected by Knapkins to be featured in a Recipe Guessing Game. Invite fans to play: http://knapkins.com/guess_games/666?source=blog

    RăspundețiȘtergere