mai 16, 2011

Inghetata de martipan

V-am povestit ieri despre pranzul copios in familie dar nu v-am aratat desertul. Ei bine, iata-l!
inghetata de martipan delicioasa langa care s-au potrivit accidental dar excelent niste pricomigdale aduse de Oana si Ciobi.
Ingrediente:
500 ml lapte integral
200 ml smantana pentru frisca
3 galbenusuri
50 g zahar
100 g martipan
3-4 linguri lichior de martipan (sau 2 lingurite estenta de migdale)
un praf de sare de mare
Preparare:
Intr-o cratita mica amestecam laptele, smantana si zaharul si le punem pe aragaz la foc mic pana se topeste zaharul si amestecul se incalzeste, fara sa fiarba insa. Adaugam cu grija jumatate din cantitate peste galbenusuri, ametecand bine cu telul, apoi punem totul inapoi in cratita si lasam iarasi la foc mic pana ce compozitia se ingroasa si obtinem o crema moale si fina. Aveti grija sa nu dati focul prea tare si sa ametecati din cand in cand ca sa nu se lipeasca. Tunam compozitia in robot, adaugam martipanul si lichiorul (eu am avut o sticla cumparata de Craciun de la Bacania Veche, de care nu m-am indurat sa ma ating pana acum) si mixam bine pana martipanul se ameteca omogen in compozitie. Lasam crema sa se raceasca la temperatura camerei sau o grabim un pic ajutandu-ne de un vas plin cu apa si cuburi de gheata in care scufundam vasul cu compozitia noastra apoi o inghetam in aparetul de inghetata. Inainte de servire adaugam cateva pricomigdale (puteti chiar sa le zdrobiti si sa le amestecati in inghetata) si stropim cu putin lichior.
 Ce poate fi mai bun la sfarsitul unei mese copioase decat un desert rece, cremos si un pic alcoolizat?

13 comentarii:

  1. este super! dar sincer cred ca merge si fara masa copioasa:)

    RăspundețiȘtergere
  2. :). Si eu cred! De fapt stiu sigur, ca am mai mancat si azi o portie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Inghetata, inghetata, este buna, de oricare ar fi, si asta arata super! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Daaaa mai ales ca e de marzipan. Noi am fost vara trecuta intr-un loc minunat (Worms, orasul lui Luther) unde erau cateva sute de feluri de inghetata intr-un singur loc. Fara gluma. Cu de toate si cu toppinguri care de care mai minunate. Stateam si ne minunam ca personajele din desene animate ca nu mai vazuseram vreodata atatea feluri la un loc. Panoul-meniu era imens, ca sa incapa atatea nume, iar cozile erau infernale. Si, pana la urma, tot o inghetata de marzipan am ales. Cel putin prima :). Iti dai seama cat de tare ne place inghetata asta daca am ales-o, la propriu, din sute :) ?

    Prin urmare, multumim pentru idee :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Mihaela, multumesc!
    Miriam si Bogdan- ma bucur ca va place si sper sa fie macar pe jumatate la fel de buna ca cea pe care ati mancat-o atunci.Let me know cand o faceti

    RăspundețiȘtergere
  6. Din pacate va trebui sa mai astepte putin, pentru ca momentan am ramas fara congelator si luam altul cand ne mutam - adica in iulie. Ne-am luat masina de inghetata si ne-am trezit ca tot e nevoie de congelator pre-operare :))

    Dar sigur sigur o facem. We'll let you know :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Aoleooo.... M-am imbolnavit!! Cred ca as manca non-stop si ar trebui sa fac un lighean mare de inghetata, nici n-as mai avea nevoie de alte preparate.

    RăspundețiȘtergere
  8. :D. Si eu de cand mi-am luat aparatul de inghetata mananc si prepar intr-una tot felul de sortimente. Sper sa nu aiba consecinte foarte grave comportamentul meu.:)

    RăspundețiȘtergere
  9. Spune-mi te rog unde ai gasit martipanul :D Ca vreau sa fac si eu inghetata in weekendul asta dar nu stiu exact de unde as putea lua martipanul.

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna Irina! Martipanul l-am luat de la Mega Image. Este facut de firma lor proprie si are un ambalaj transparent. Batoanele au cam 200 g si parca sunt pana in 5 lei. Sper sa le gasesti.

    RăspundețiȘtergere
  11. Aha, bun de stiut, o sa dau o raita. Weekendul asta am ratat inghetata, dar weekendul ce vine sper sa fac.

    RăspundețiȘtergere
  12. Daca nu avem aparat de inghetata presupun ca se prepara in acelasi fel, doar punand amestecul la congelator si amestecand periodic...

    RăspundețiȘtergere
  13. Da. S-ar putea sa nu iasa la fel de cremoasa dar merita incercat.

    RăspundețiȘtergere