mai 10, 2012

Cod cu sos romesco

     Ce ziceti de o cina delicioasa si rapida, gata in doi timpi si trei miscari? Dar de o varianta usoara, cu ajutorul careia sa ne mentinem in forma?
     Ei bine, reteta asta traditionala spaniola le are pe toate. Azi am incercat-o pentru prima oara dar sunt sigura ca nu va fi si ultima. Singurul ei defect este, vorba lui Papu, ca fiind asa de buna se termina prea repede.:D

Ingrediente:
pentru 4 portii, timp de preparare 35 de minute
4 fileuri de cod (sau alt peste alb)
3 linguri ulei de masline
100 g migdale
3-4 catei de usturoi
1 ceapa
1 lingurita boia dulce/iute
1 cutie rosii in bulion
1 frunza dafin
sare si piper
2 felii paine veche de 1 zi
1/2 legatura patrunjel
3-4 linguri apa
Preparare:
Pentru inceput toaca usturoiul fin si caleste-l cu migdalele in uleiul de masline pana devin aurii. Ai grija sa nu arzi usturoiul pentru ca astfel devine amar. Scoate-le pe o farfurie si lasa-le sa se raceasca. In uleiul ramas caleste ceapa tocata fin, atat cat sa se inmoaie. Adauga rosiile din conserva (vara poti folosi si rosii proaspete), frunza de dafin, boiaua, sare si piper si lasa la fiert aproximativ 5 minute.
Intre timp zdrobeste in robot migdalele si painea uscata impreuna cu 2-3 linguri de apa pana obtii o pasta groasa. Adauga sosul de rosii si patrunjelul tocat marunt si amesteca bine.
Aseaza fileurile de cod intr-un vas termorezistent si acopera-le cu un strat generos de sos. Acopera vasul cu folie de aluminiu si da la cuptor la 180 de grade timp de 20 de minute.
Serveste cald, presarat cu patrunjel proaspat, alaturi de putin orez basmati fiert la aburi. Delicios!
Pentru reteta asta ar fi fost ideal vasul de gatit Pyroflam cu accesoriul pentru fierbere la aburi. Ma gandesc chiar ca, in timp ce pestele se coace linistit sub sosul delicios orezul se poate fierbe deasupra, in aburul aromat eliberat de acesta. De asemenea, avand in vedere ca vasul este din ceramica, deci antiaderent, putem reduce cantitatea de ulei din sos. Iar faptul ca putem gati toate astea intr-un singur vas, care poate fi folosit atat pe plita cat si in cuptor mi se pare ideal, intrucat spalatul vaselor nu m-a pasionat niciodata. Tocmai de aceea nu am putut sa nu raspund provocarii Real, in speranta ca voi intra cat mai curand in posesia uni astfel de vas. sa-mi tineti pumnii!

                                                                                                         Yours truly, Lavinia

2 comentarii: