mai 07, 2011

Paine de casa

Zilele trecute am facut o frumusete de paine cu miez pufos si coaja crocanta, cu gust de biscuite. M-am apucat de treaba pentru ca imi era dor sa framant iar zilele urmatoare m-am bucurat de cel mai bun mic dejun cu paine cu unt si gem, ca in copilarie.
Ingrediente:
2 cani faina tip 650
1 cana faina integrala
1 cana si un pic de apa calduta
2 linguri de ulei de masline
2 linguri zahar
o lingura sare
un plic drojdie uscata
un pumn de seminte de in
un pumn de seminte de susan.
Preparare:
Am amestecat toate ingredientele in afara de seminte intr-un castron mare si le-am framantat cateva minute pana am putut sa desprind cu usurinta aluatul de pe maini. Am uns castronul cu ulei de masline, am pus aluatul inauntru si l-am acoperit cu folie de plastic apoi l-am lasat sa creasca linistit cam jumatate de ora.
Cand deja isi dublase volumul i-am adaugat semintele si l-am mai luat intr-o tura de pumni si palme, pana a devenit fin si elastic.
I-am dat forma rotunda (nu stiu de ce dar pentru mine painea de casa are musai forma asta si e framantata cu mana), l-am pudrat cu faina din belsug si l-am lasat sa-si revina dupa bataie inca vreo 20 de minute.
 Dupa tot acest tratament a ajuns in cuptor , la 200 de grade, pana s-a rumenit  frumos.
Bineinteles ca nu am rezistat tentatiei de a manca o bucata calda, ba mai mult decat atat mi-am facut si un platouas!:D

6 comentarii:

  1. foarte frumosa! eu in loc de zahar folosesc miere si ung paine cu putin galbenus de ou si ulei de masline! este super ! felicitari

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru aprecieri! Incerc si cu miere data viitoare!

    RăspundețiȘtergere
  3. o lingura de sare? nu a iesit prea sarata?

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu, cantitatea de faina e destul de mare.Daca iti faci griji in privinta asta poti sa reduci cantitatea de sare fara nici o grija.

    RăspundețiȘtergere
  5. da...e posibil sa aiba gust bun. avand in vedere faptul ca sunt ingredientele dulci, nu cred ca iese sarata...la prima impresie asta am crezut, fara sa iau in calcul detaliile retetei. eu pun o lingurita de sare, dar cantitatea totala nu e asa de mare, cam in jur de 350 grame.

    RăspundețiȘtergere