Dragilor, am ramas datoare cu un tort! V-am ademenit cu fotografiile pe Facebook dar cand a venit vremea sa scriu reteta pe blog mi s-a facut asa o leneeee! Noroc cu ziua de duminica, in care am senzatia ca timpul trece ataaat de incet si ca pot face ataaaat de multe lucruri incat pana la urma sfarsesc prin a lenevi toata ziua si a nu mai face nimic.
Dar nu si azi! Azi va spun reteta tortului roz pe care l-am facut cu ocazia aniversarii a 3 ani de cand am scris prima postare pe acest blog. Cred ca e inutil sa va povestesc cat de multe lucruri am invatat in astia 3 ani, cati oameni minunati am cunoscut si cate oportunitati mi s-au oferit. Am descoperit ca e minunat sa ai un hobby si ca in ciuda cheltuielilor pe care le faci pentru acesta satisfactia e de o suta de ori mai mare. Va multumesc ca sunteti alaturi de mine, ca m-ati incurajat in toti anii astia si sper sa avem o prietenie de lunga durata.
Cautam de mult un motiv sa fac tortul asta incredibil de frumos, iar acum mi s-a parut o fi ocazia perfecta. Unde mai pui ca se potriveste foarte bine pe post de martisor.
Ingrediente:
timp de preparare 4 ore, 10 portii, grad de dificultate mediu
pentru blat
113 g unt
1,5 cani zahar
3,5 cani faina
1 lingurita sare
3 lingurite praf de copt
1,5 cani apa foarte rece
1 lingurita apa de flori de portocal
4 albusuri
pentru crema
4 galbenusuri
100 g zahar
500 ml lapte
2 linguri amidon
1 lingurita apa de flori de portocal
200 ml smantana pentru frisca
1 cana afine
pentru frosting
400 g mascarpone
150 g zahar pudra
1 lingurita apa de flori de portocal
Preparare:
Batem untul moale cu zaharul pana obtinem o textura spumoasa. Adaugam treptat faina amestecata cu praful de copt si sarea, alternand cu apa. La sfarsit incorporam apa de flori de portocal si albusurile batute spuma tare.
Impartim compozitia in 5 (aprox 300 ml fiecare). Pastram 1 parte necolorate iar pe celelalte 4 le coloram in nuante de roz dinc e in ce mai intense, pana la rosu.
Coacem separat cele 5 blaturi (eu am folosit o forma mica de 18 cm cu pereti detasabili) timp de 15 minute, la 175 de grade, cu ventilatie.
Cat timp blaturile se coc ne ocupam de crema. Incalzim laptele. Intre timp amestecam galbenusurile cu amidonul, zaharul si apa de flori de portocal. Adaugam laptele cald peste galbenusuri, amestecand continuu apoi punem totul pe foc mic si continuams a amestecam pana crema se ingroasa apoi o dam la o parte si o lasam sa se raceasca complet. Cand s-a racit o amestecam cu frisca batuta bine.
Asezam primul blat in forma de tort apoi punem deasupra 1/4 din crema si presaram 1/4 din cantitatea de afine. Continuam asa pana terminam blaturile. Lasam la frigider cel putin o ora apoi imbracam tortul in crema obtinuta din mascarpone batut bine cu zaharul pudra si apa de flori de portocal. Eu nu ma pricep deloc la decorat asa ca am recurs iar la metoda asta.
Lasam tortul la rece cateva ore apoi il servim. E chiar mai bun a doua zi, cand blaturile se inmoaie datorita cremei. Enjoy responsibly!
yours truly, pink cakes lover,
Lavinia
Un tort superb! Felicitari!
RăspundețiȘtergereE uimitor tortul! La multi ani blogului!
RăspundețiȘtergereDivin tortul asta :x
RăspundețiȘtergereArata impecabil.