Reteta asta trebuia sa ajunga pe blog cu mult timp in urma, de Sf Patrick mai exact. Ca de obicei lucrurile au scapat un pic de sub control si am amanat, pana azi. Reteta e una de sarbatoare, dar asta nu inseamna cu nu poate fi savurata in orice alta zi in care ne dorim o prajitura decadenta de ciocolata care sa ne alunge instantaneu orice urma de stres. De fapt, prajitura asta e atat de buna incat eu am facut-o de 3 ori pana acum iar la urmatoarea aniversare planuiesc sa fac un tort cu cel putin 3 straturi care sa aiba pe baza de blat reteta asta.
Ca sa stiti mai bine despre ce vorbesc, trebuie sa va zic ca textura si gustul sunt foarte asemanatoare cu tortul de ciocolata de la Starbucks, etalonul meu in ceea ce priveste dulciurile cu ciocolata. Mai lucrez inca la crema perfecta si pana acum sunt de parere ca trebuie sa fie ceva cu oua si unt. In fotografii apare o varianta preluata de la Nigella, care a fost buna dar parca nu atat de fina pe cat imi doream. Oricum ar fi, blatul e bun si simplu, fara nici o crema, pentru ca este de la sine umed si cremos si poate fi consumat ca atare.
Ingrediente:
pentru 8 portii, timp de preparare 1 ora
125 ml Guinness
110 g unt
125 ml zahar alb
75 ml zahar brun
100 ml cacao neagra
75 ml smantana acra
1 ou
o lingurita de vanilie
225 ml faina
1/4 lingurita sare
1/4 lingurita bicarbonat de sodiu
Preparare:
Intr-o craticioara incapatoare topim untul impreuna cu berea. Adaugam apoi zaharul, vanilia si cacao si amestecam bine cu un tel. Separat batem oul pana define spumos apoi il amestecam cu smantana si il adaugam amestecului anterior. La sfarsit adaugam faina amestecata cu praful de copt si sarea si incorporam bine cu ajutorul telului.
Turnam compozitia intr-o forma de tort cu diametrul de 18 cm si dam la cuptorul preincalzit la 175 grade pentru 40 de minute, pana cand o scobitoare introdusa in mijloc iese curata. Cat timp blatul se odihneste pe un gratar ne ocupam de crema.
Ingrediente:
75 g unt
175 g ciocolata neagra
300 grame zahr pudra
1 lingura miere
125 ml smantana acra
1 lingurita vanilie
Preparare:
Topim ciocolata impreuna cu untul apoi adaugam mierea si smantana si amestecam bine. Incorporam apoi vanilia si zaharul pudra cernut.
Taiem blatul in doua si il umplem cu jumatate din crema. Cu cealalta jumatate imbracam tortul. Lasam o ora la rece apoi servim.
Va doresc o duminica frumoasa!
P.S.=reteta e preluata de aici.
yours truly, chocolate lover,
Lavinia
tortul arata delicios!
RăspundețiȘtergereimi plac foarte mult tacamurile, imi poti spune de unde le-ai cumparat (asta daca nu sunt cumva o mostenire de familie :D)
Multumesc
care praf de copt ca tu ai scris bicarbonat? si cu bicarbonat si praf de copt,sau cum? merci
RăspundețiȘtergereblatul nu se insiropeaza deloc?
RăspundețiȘtergeremam inscris cu multa placere la blogul tau te voi urmari ,foarte buna reteta de melci cu scortisoara un pupic ,duminica buna lili
RăspundețiȘtergere