august 09, 2011

Salata si sos cu avocado

V-am ramas datoare cu o reteta de salata si una de sos care au completat masa noastra cu pui si cartofi de acum cateva zile. Ambele retete folosesc avocado, pe care eu una il ador. Aveti grija sa folositi fructe coapte, dar nu patate, care atunci cand sunt atinse cu degetul lasa o mica adancitura.
Ingrediente pentru salata:
o salata mare (iceberg sau clasica)
2 rosii
2 cepe verzi (sau una alba normala)
2 avocado
2 mandarine
sucul de la o lamaie
6 linguri ulei de masline
2 lingurite mustar
patrunjel verde
sare si piper
Preparare:
Spalati si uscati salata apoi rupeti-o intr-un bol mare. Asezati deasupra un strat de rosii taiate felii si unul de ceapa verde. Taiati avocado in doua, scoateti samburele apoi decojiti-l. Taiati-l felii subtiri si stropiti-l cu putin suc de amaie. Asezati un star de felii de avocado deasupra rosiilor apoi feliile de mandarina curatate de samburi si taiate in cuburi. Intr-un borcan cu filet puneti uleiul, mustarul si sucul de lamaie apoi sarea si piperul. Inchideti capacul si agitati bine de cateva ori pana veti obtine un sos gros (o emulsie). Turnati sosul peste salata exact inainte de a o servi si daca va place adaugati deasupra si cateva fiere de patrunjel tocat. E delicioasa si poate tine bine-mersi loc de o masa.
Pentru sos am facut o maioneza foarte rapida, folosind o reteta pe care am vazut-o la Antonina. In paharul inalt al blenderului am pus 300 ml ulei, un ou crud (atentie sa nu se sparga galbenusul), o lingura de mustar, putina sare si 2-3 linguri de suc de lamaie. Am bagat piciorul mixerului in vas avand grija sa prind galbenusul intre lame si l-am pornit. In cateva secunde am obtinut o maioneza consistenta si delicioasa de imi venea sa o mananc goala. M-am abtinut si am facut din ea doua sosuri:
In jumatate din cantitate am adaugat 3 catei de usturoi zdrobiti si am lasat-o deoparte sa le preia aroma.
In cealalta jumatate am adaugat doua linguri de smantana, una de ketchup si una de sos Worchestershire. Am tocat marunt o jumatate de avocado, l-am stropit cu lamaie si l-am incorporat in sos. Un strop de Tabasco a adaugat iuteala de care aveam nevoie si un strop de lime a accentuat aciditatea.
 Sosul e minunat cu puiul la cuptor sau la gratar dar cred ca merge de minune si cu creveti, peste sau alte oratanii.
Si gata, hai ca m-am tinut de cuvant si de data asta! Pauza s-a terminat, capu' la fund! :))



4 comentarii:

  1. E la fel de buna pe cat e de colorata!

    RăspundețiȘtergere
  2. Acum am vazut reteta Lavinia!! minunata salatica!! ma bucur tare ca ti-a placut maioneza.. ! o zi faina!

    RăspundețiȘtergere
  3. E grozava ideea cu maioneza! Le-am povestit si prietenilor mei de ea si toti sunt foarte incantati!:D

    RăspundețiȘtergere