octombrie 31, 2011

Paine aromata cu dovleac

Ieri copiii din bloc au venit cu trick-or-treat. M-au surprins, sincera sa fiu, pentru ca nu stiam ca se intampla asa ceva si pe la noi. Ideea e ca nu aveam nimic dulce in casa, lucru care se intampla foaartee rar. Dar, ca orice gospodina care se respecta, aveam toate ingredientele necesare pentru fursecurile mele de baza, astfel incat i-am rugat sa revina in jumatate de ora. Am facut doua tavi de cookies cu ciocolata si stafide (de data asta) si m-am bucurat foarte tare sa-i vad mancandu-i in fata blocului.
Cu toate cu nu sunt eu mare fan Halloween, copii astia simpatici, costumati in vrajitoare, au reusit sa imi induca asa un sentiment de sarbatoare incat m-am hotarat sa pregatesc si eu ceva special. Si ce poate fi mai potrivit decat o paine cu dovleac si condimente, care sa umple casa de caldura si parfum de toamna? Iar o sarbatoare in plus nu strica niciodata.
 Ingrediente:
450 g piure de dovleac
260 ml apa calduta
1 pliculet drojdie uscata
900 g faina 650
20 g lapte praf
1 ou
6 linguri zahar brun (eu am folosit Billington's dark muscovado cumparat de la Mega Image)
2 linguri unt moale
1 lingura sare
1 lingurita amestec cinci condimente, chinezesc
1 lingurita scortisoara
1 lingurita nucsoara
4-5 cuisoare zdorbite
1 lingurita ghimbir proaspat ras fin (sau pudra)

Preparare:
1.Pentru inceput taiem dovleacul in doua pe lungime (eu am avut un dovleac micut, lunguiet, din productia proprie de la Fetesti), il curatam bine de samburi cu o lingura si il punem in cuptorul incins la 190 de grade pana pulpa se inmoaie bine. Il curatam apoi de pe coaja, tot cu o lingura, si il transformam in piure cu ajutorul unei ustensile de zdorbit cartofii.
2.Intr-un vas incapator punem apa calduta si drojdia si lasam sa stea 5 minute, cat sa "infloreasca". Adaugam apoi faina, laptele praf, oul, zaharul, sarea si piureul de dovleac, amestecand bine cu un mixer sau cu mana.
3.Adaugam apoi condimentele si untul si continuam sa amestecam 5 minute pana aluatul devine elastic, dar este totusi moale si usor lipicios.
4.Ungem un castron cu putin ulei, punem aluatul inauntru si il lasam sa creasca, acoperit, timp de 1 ora si jumatate. Stim cand e gata daca atunci cand il impingem cu degetul gaura rezultata nu revine la loc.
5. Dupa ce a dospit rasturnam aluatul pe masa bine infainata si ii dam forma. Eu m-am jucat un pic si am impartit aluatul in mai multe bucati. Am facut doua paini micute si doua mai mari si am incercat sa le dau forma de dovleac (de fapt o paine rotunda cu un mot cat o nuca deasupra, care trebuia sa fie codita). Nu prea mi-a reusit, stiu. Pudram painicile bine cu faina si le lasam iar sa creasca timp de 30 de minute.
6.Intre timp dam drumul la cuptor la 190 de grade si punem inauntru atat tavile pe care vom coace painicile cat si o craticioara cu apa la baza cuptorului. Aceasta se va evapora si va produce un mediu umed in cuptor, responsabil de coaja crocanta pe care ne-o dorim. Dupa ce au trecut cele 30 de minute punem cu grija painicile in tava (eu le-am lasat sa creasca pe o hartie de copt ca sa imi fie mai ujor sa le mut pe tava), le crestam cu un cutit foarte ascutit si le introducem in cuptor. Dupa 10 minute scoatem craticioara cu apa. Painile mici au mai stat inca 20 de minute iar cele mari inca 30. Nu pot sa va explic ce miros minunat a fost in casa in toate perioada asta, si inca multe ore dupa aceea.
 Eu am mancat singura o paine intreaga, calda, cu unt.
 Sunt atat de fragede si aromate si coaja atat de crocanta incat cu greu m-am putut opri. Iar un french toast cu painica asta cred ca ar fi o nebunie, sigur incerc zilele astea.

Reteta e tradusa si adaptata de aici.

15 comentarii:

  1. foarte frumoasa ti-a iesit. Si ce idee buna.

    RăspundețiȘtergere
  2. Arata foarte bine. Chiar ma bucur ca jumatatea de dovleac din frigider va ajunge asa ceva ;;)

    RăspundețiȘtergere
  3. arata minunat! ce ma bucur ca mai am dovleac :)) s-o fac si eu!

    te pup draga mea! ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. arata foarte bine! Imi place si culoarea si consistenta :)

    RăspundețiȘtergere
  5. I see you made the bread I posted on my blog! Your loaves turned out beautiful and I'm so glad that you enjoyed the pumpkin bread. It really is delicious, isn't it? I hope you try it as French toast soon! :) I love your blog, by the way!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ma bucur foarte mult ca va place, e chiar delicioasa. Abia astept sa le vad si pe ale voastre.
    Brooke, thank you so much for the recipe! My loaves aren't as beutiful as yours but they sure taste great. I love your blog too!

    RăspundețiȘtergere
  7. ce bine arataaa! coaja aia pare minunat de rontaibila! cat despre copii, atata vreme cat e frumos, e totul ok!

    RăspundețiȘtergere
  8. Super tare Madalina !! i-as da un subscriu ;))) Geniale poze!! si coaja aia... hmm as manca-o de la fiecare painica in parte ;)

    RăspundețiȘtergere
  9. Mama ce buna a fost, cu unt si gem de caise !!!

    RăspundețiȘtergere
  10. ce bine suna si ce frumos arata !!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Arata foarte bine! Nu as refuz niciodata paine calda cu unt !

    RăspundețiȘtergere
  12. cred ca a fost un deliciu...
    Te-am trecut in listuta mea de blogroll, ca sa te pot urmari mai bine. Daca iti face placere, viziteaza si blogul meu.

    RăspundețiȘtergere