noiembrie 19, 2012

Tarta cu branza de capra si smochine proaspete

     Am facut tarta asta delicioasa acum ceva vreme dar din lipsa timpului sau a procrastinarii ea nu a ajuns sa vada lumina internetului. Sau poate a fost soarta, pantru ca atunci cand Roxana mi-a trimis urmatoarele doua teme ale maratonului Electrolux am stiut ca asta e reteta perfecta pentru proba zilei de azi, French bakery.
     Ideea e ca aceasta reteta imbina stilul rustic cu cel clasic fiind de fapt alcatuita dintr-o crusta crocanta si cu gust bogat datorita fainii multicereale peste care regasim textura fna si aromata a umpluturii cu branza de capra si smantana. Peste toate astea troneaza apetisante smochinele proaspete imbracate in miere aurie de lavanda.

 Ingrediente:
pentru 6 portii, timp de preparare 1 ora si 15 minute
pentru aluat (pate brisee)
200 g faina multicereale
125 g unt 82% rece
2-3 linguri apa rece
pentru umplutura
100 g branza de capra
200 ml smantana dulce pentru gatit
2 oua
un praf de sare
4-5 smochine proaspete
4-5 linguri de miere de lavanda
 Preparare
     Pentru blat punem faina in vasul robotului de bucatarie apoi adauga untul taiat cuburi. Folosim butonul pulse cateva secunde pana obtinem o textura asemanatoare firimiturilor apoi adaugam pe rand cate o lingura de apa rece si mai pulsam cateva secunde pana aluatul se aduna si poate fi strans in mana. Il imbracam in folie de aluminiu si il dam la rece 30 de minute. Mai multe informatii si fotografii pas cu pas despre realizarea acestui tip de aluat gasiti aici.
     Dupa ce aluatul s-a racit bine il intindem pe o suprafata infainata usor apoi il transferam folosindu-ne de sucitor in tava de tarta, il intepam in cateva locuri cu furculita, il acoperim cu o hartie de copt si cu un pumn de fasole si il dam la cop 15 minute la 180 de grade pana devine auriu.
     Intre timp amestecam intr-un vas adanc smantana cu ouale si branza de capra faramitata, folosindu-ne de un tel. Scoatem aluatul din cuptor, turnam compozitia deasupra si mai dam la copt inca 15 minute la aceeasi temperatura.
      Lasam tarta sa se raceasca apoi o decoram cu smochine taiate felii si o picuram cu miere apoi o servim. Cine a zis ca retetele bune trebuie sa fie neaparat complicate?
     Cu aceasta reteta particip la Inspiration Food Marathon organizat de Electrolux. Un comentariu aici sau un like pe Facebook ma vor aduce mai aproape de minunatele premii din concurs. Va multumesc mult pentru sustinere.

5 comentarii: