februarie 14, 2013

Dilema omnivorului

       Dupa cum puteti vedea in bara din dreapta a blogului, la cuvinte cheie, in familia asta se consuma multa carne de pui. Iar cand spun multa, nu ma refer atat la cantitate cat la faptul ca atunci cand mancam carne ea este in 75% din cazuri de pui. Restul procentelor se impart intre peste (undeva la 20%), vita(4%) si  porc (mai putin de 1%). Ei bine, nu va ganditi acum ca informatiile astea sunt precise si ca am stat sa calculez, cu pixul in mana, ce si cum se intampla. Totul este ochiometric.

      Cineva a avut insa curiozitatea sa intrebe, sa contorizeze si sa enunte rezultatele. Este vorba despre Transavia, liderul pietei romanesti a carnii de pasare. Ei au realizat in octombrie 2012 un studiu bazat pe o grila de interviu, la care au participat 600 de respondenti din mediul urban cu varste intre 18-64 de ani. Scopul studiului a fost acela de a vedea care sunt tendintele de consum ale romanilor, atat din punct de vedere cantitativ cat si calitativ.        
         Voi cat de des consumati carne? Si daca o faceti, ce fel de carne consumati, cum o preparati? Sunt curioasa sa aflu mai multe despre preferintele voastre, comentati s’il vous plait.

      Ce au aflat din asta? Cam asa: acum stim ca peste 65,5% dintre romani consuma carne de pui aproape zilnic. Dintre acestia, 77% consuma carne de pui din magazine iar restul din gospodariile proprii. Din punct de vedere cantitativ este vorba in medie  de 2-3 kilograme carne de pui/luna, pieptul de pui fiind preferat de catre 79% dintre consumatori. Variantele de preparare mentioneaza supele, ciorbele si gratarele ca fiind cele mai populare preparate din pui iar pranzul este momentul preferat al zilei pentru consumul acestora.         Bineinteles ca s-a pus si intrebarea de ce carne de pui si nu alt fel de carne? Conform acestei cercetari 70% dintre respondenti considera acest tip de carne sanatos datorita continutului scazut de colesterol.  Cu toate ca stiu acest lucru, 57% dintre participanti si-ar dori sa afle mai multe despre carnea de pui:
     “In ultima perioada s-au tot vehiculat informatii conform carora carnea de pui din comert contine hormoni de crestere si antibiotice. Acest lucru reprezinta un mare neadevar in conditiile in care legislatia europeana interzice administrarea in hrana pasarilor a fainurilor de origine animala, aditivilor alimentari si hormonilor de crestere. Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara pentru Siguranta Alimentelor a implementat aceasta legislatie inca din anul 2007. Carnea de pui din comert este sanatoasa si respecta standardele de calitate si normele legislative europene si internationale. Carnea reprezintă principala sursă de proteine de calitate din alimentaţie.  Cu toate acestea, se recomandă variantele mai slabe cu conţinut variabil de grăsimi,  precum carnea de pui. Pe lângă aportul de proteine, carnea de pui conţine minerale şi vitamine extrem de benefice pentru sănătate” declară Prof.Dr. Nicolae Hâncu, specialist nutriţie.           
        Astfel, pe langa preocuparea de a pune la dispozitia consumatorilor cele mai naturale si proaspete produse, care sa stea la baza unei nutritii bogate în proteine, compania Transavia isi propune sa mentina un contact direct cu dorintele si alegerilor consumatorilor romani, venind in intampinarea acestora cu sfaturi utile pentru un regim de viata sănătos. Compania mentine un dialog permanent cu consumatorii prin intermediul interfetelor online (website - www.transavia.rohttp://www.transavia.ro/ şi Facebook - http://www.facebook.com/TransaviaToateCeleBune), unde prezinta acestora beneficiile alimentatiei pe baza de carne de pui, dar si recomandari pentru o dieta armonioasa.

Un comentariu:

  1. Foarte interesant articolul! Si la mine se consuma in principal carne de pui, pe locul doi fiind peste si fructe de mare iar pe locul trei se claseaza porcul sub forma de jambon (ins asta este rar - odata la 2 luni).

    RăspundețiȘtergere