februarie 06, 2013

Sos de mere-Applesauce

      Daca si pe voi va intereseaza sa aveti o alimentatie cat mai sanatoasa sunt sigura ca v-ati pus urmatoarea intrebare: Cu ce as putea inlocui untul in prajituri? Oricat de gustos ar fi, untul este totusi o grasime de origine animala care ne aduce foarte multe calorii si colesterol astfel incat nu este indicat sa il consumam in cantitati mari. Un raspuns la indemana ar fi uleiul, fie el de masline, de floarea soarelui sau de orice alt fel. In acest caz scapam de colesterol dar caloriile raman aceleasi.

       Ei bine, raspunsul cel mai potrivit este chiar acest sos de mere, foarte usor de facut si sanatos, care poate fi consumat ca atare (cu biscuiti digestivi spre exemplu) sau folosit in diverse retete de prajituri. Va sfatuiesc sa faceti o cantitate mai mare de la inceput si sa il pastrati in borcanele de 125-250 ml la congelator.Deocamdata va dau reteta iar in weekend idei despre unde il puteti folosi.

     Ingrediente:
1,5 kg mere(de orice soi, pot si soiuri diferite)
coaja rasa de la o lamaie
4 linguri zahar brun
1 cana de apa
2 bete de scortisoara

     Preparare:
     Se spala bine merele apoi se curata si se taie cubulete. Se pun intr-o tigaie cu fung gros (eu am folosit o oala de fonta), se adauga restul ingredientelor si se pun la fiert timp de 20-30 de minute la foc mic.

     Se lasa apoi sa se raceasca si se zdrobesc cu ustensila pentru piure pana obtinem o textura fina. Turnam sosul de mere in borcane si il consumam in maxim o saptamana sau il pastram la congelator chiar si 3 luni.


3 comentarii: