aprilie 18, 2011

Bezele uriase cu fistic si apa de trandafiri

De fiecare data cand folosesc galbenusurile (mai ales pentru inghetata) colectionez albusurile intr-un borcan mare cu filet, in congelator. Cand am deja cateva fac Pavlova sau un chec delicios cu albusuri si multe nuci. De data asta am facut insa niste bezele uriase si aromate, dupa o reteta din Ottolenghi. Treaba e simpla dar un pic migaloasa insa rabdarea este rasplatita cu varf si indesat.

Ingrediente:
300 g albusuri
600 g zahar
doua linguri apa de trandafiri
100 g fistic

Preparare:
Pentru inceput asezam zaharul in strat uniform intr-o tava (eu am folosit-o pe cea de la cuptor), pe hartie de copt. Il dam la cuptor la 200 de grade timp de opt minute sa se incalzeasca bine. De fapt o sa fie chiar fierbinte si o sa inceapa sa se caramelizeze usor pe margini. In ultimul minut pornim robotul sau mixerul si incepem sa batem albusurile spuma, apoi adaugam cu grija zaharul fierbinte (folositi manusi de bucatarie pentru ca zaharul are acum 100 de grade!) si apa de trandafiri si continuam sa batem timp de 10 minute. Obtinem o compozitie pufoasa si densa in care nu mai trosnesc cristale de zahar si pe care o gustam ca sa vedem daca e destul de  aromata. Formam din compozitia asta bezele uriase, cam cat un mar asa, pe care le asezam pe o tava tapetata cu hartie de copt. Mie mi-au iesit 12 bezele, pe care le-am asezat in doua tavi, cate 3 pe doua randuri, cu suficient spatiu intre ele astfel incat sa nu se lipeasca la copt. Ca sa nu se miste hartia atunci cand formam bezelele o lipim de tava cu putina compozitie pusa in colturi.
 Presaram bezelele cu mult fistic zdrobit si dam la cuptor la 110 grade timp de doua ore. Stiu ca va fi destul de greu sa asteptati dar daca aveti un cuptor pe care il puteti programa sa se opreasca sau un timer de bucatarie puteti face multe alte lucruri in timpul asta, inclusiv sa trageti un pui de somn.:D

Dupa cele doua ore se scot tavile din cuptor, se lasa sa se raceasca apoi se dezlipesc bezelele, se impacheteaza in pungi de hartie si se scot in oras pentru a fi impartite cu prietenii. Un anume prieten stiu sigur ca a fost foarte incantat de ele.:D

12 comentarii:

  1. merge si apa de trandafir de uz cosmetic? :))

    RăspundețiȘtergere
  2. :D. Nu cred! Doar daca vrei sa mananci niste bezele cu gust de sapun.:D

    RăspundețiȘtergere
  3. daca dimensiunile bezelelor sunt mai mici, banuiesc ca scade si timpul de coacere, nu? :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Dap! Asta e o idee buna daca nu vrei sa le pazesti atat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Au fost excelente! :)
    Mulțumim, Lavinia!

    RăspundețiȘtergere
  6. Wow! Din cauza acestor bezele am intrat in restaurantul lui Ottolenghi la Londra :) Nu-mi puteam lua ochii de la ele...
    Arata fantastic <3 Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc, ma bucur ca iti plac, mai ales avand in vedere ca ai vazut originalul si ai cu ce face comparatie. Eu nu am ajuns inca la Londra dar sper sa o fac cat de curand!

    RăspundețiȘtergere
  8. delicioase! ador bezelele asa ca de ziua mea mi-am facut un tort cu blaturi de bezea :P

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu nu facusem niciodata bezele dar de cand m-am apucat mi-am dat seama ca si eu le ador.

    RăspundețiȘtergere