aprilie 10, 2011

Inghetata de ciocolata

Sau poate ar trebui sa spun ciocolata inghetata, pentru ca atat de delicioasa si ciocolatoasa este incat parca ai manca inghetata cu gust de brownies. Reteta este preluat din cartea The Perfect Scoop a lui David Lebovitz, a carei mandra posesoare sunt de vineri. Nu stiu de ce mi-a luat asa de mult sa imi cumpar cartea asta geniala si nici de ce nu am facut inghetata de ciocolata pana acum dar stiu sigur ca odata ce aceste lucruri s-au intamplat topul inghetatelor mele preferate s-a modificat definitiv. Once you go black icecream, you never go back icecream. :D

Ingrediente:
500 ml smatana dulce (eu am folosit marca Mega Image care are 30% grasime)
21 g (3 linguri) cacao de buna calitate
140 g ciocolata neagra (tot marca Mega Image)
250 ml lapte integral
150 g zahar
putina sare
5 galbenusuri mari
jumatate de lingurita extract de vanilie

Preparare:
Pentru inceput incalzim 250 ml se smantana dulce impreuna cu cacaoa, amestecand bine cu telul. Cand incepe sa fiarba dam focul mai mic si mai lasam 30 de secunde pe foc, amestecand permanent sa nu se lipeasca. Luam vazul de pe foc si adaugam ciocolata taiata bucati mari, amestecand pana aceasta se topeste, apoi adaugam si restul de smantana dulce si omogenizam bine. Turnam compozitia rezultata intr-un castron si lasam deoparte sa se raceasca.

In aceeasi cratita incalzim laptele cu sarea si zaharul pana se topeste acesta din urma apoi il tunram usor peste galbenusuri, amestecand bine cu telul. Punem compozitia la loc in cratita si o gatim la foc mic, amestecand continuu, pana  crema se ingroasa si acopera spatula. Turnam compozitia peste crema de ciocolata, amestecam si vanilia si lasam sa se raceasca la temperatura camerei sau intr-o baie de gheata (punem castronul intr-un alt castron mai mare umplut cu apa rece si cateva cuburi de gheata).
Inghetam compozitia in masina de inghetata apoi mancam fara mila. Noi am adaugat in compozitie si o mana de nuci prajite ca poate nu avea destule calorii. Pofta buna!

16 comentarii:

  1. ti-am zis ca merita masina aia si ca Lebovitz rulez, nu? :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Yay, cum arata! Ma duc sa mananc o un patratel de ciocolata ca tare pofta mi-ai facut! Ciocolata d-aia cumpar si eu, mi se pare cea mai buna si cea mai accesibila la pret. Smantana d-aia cumpar si eu caci se comporta foarte bine la orice fel de mancare sau prajitura. E super atunci, maine fac inghetata! :)) O seara minunata iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  3. @Florin- thanks again for the great tips!
    @Andreea- e geniala inghetata, sigur o sa iti placa!

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata incredibil, mi-ai facut asa o pofta... as manca un castron intreg...

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc Irina! Adevaru' e ca nici eu nu m-am oprit din mancat pana n-am terminat-o.

    RăspundețiȘtergere
  6. looks gorgeous!!! reteta pare super simplu de facut dar am o singura intrebare..ce este o masina de inghetata?! asa ... pentru cei neexperiementati in arta acestor tipuri de dulciuri :)

    RăspundețiȘtergere
  7. @Ruxi- Masina de inghetat e un vas cu pereti dubli pe care il bagi la congelator si care contine inauntru o substanta care ingheata foarte tare. Torni apoi compozitia in vasul asta si aparatul o invarte in permanenta cu un fel de spatula astefel incat o ingheata si o aereaza in acelasi timp, ceea ce duce la o textura foarte cremoasa. Bineinteles ca exista si aparate mai smechere pe care nu e nevoie sa le tii la congelator inainte. Eu am exact modelul asta http://www.choicebrand.ro/aparat-de-facut-inghetata-kenwood-im200_221.html

    RăspundețiȘtergere
  8. wow! cum ii trece tusea celui mic ma reapuc si eu de inghetate, m-am blocat pe tarte momentan :))

    RăspundețiȘtergere
  9. Inghetata asta de ciocolata e mortala, eu fac si azi o tura pentru ca ii place prietenului meu foarte mult.

    RăspundețiȘtergere
  10. Amn facut inghetata in weekend. Inutil sa spun ca s-a terminat cat ai clipi! Cine nu a incercat-o nu are cum sa stie ce deliciu se ascunde in acea inghetata! Cea mai buna inghetata de ciocolata! Ever!

    RăspundețiȘtergere
  11. Ana-Maria exact aceeasi reactie am avut si eu cand am incercat inghetata asta! Ma bucur ca ai incercat-o, la noi a devanit o prezenta constanta in congelator.

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna,Lavinia !
    Trebuie neaparat sa spun ca e a doua oara cand o fac intr-o saptamana, deci....s-a instaurat dependenta:).E incredibil de buna !
    Multumesc .
    Diana

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna dar atat de concentrata. Parca e esenta de inghetata de ciocolata :))

    RăspundețiȘtergere
  14. Super.O reteta atat de usoara trebuie facuta si incercata.

    RăspundețiȘtergere
  15. Cand am pus laptele cu galbenusurile pe foc, compozitia s-a cam 'faramitat" , ceea ce nu este normal, nu?

    RăspundețiȘtergere
  16. buna Cristina!
    probabil ca a fost temperatura prea mare si a gatit rapid galbenusurile ceea ce a dus la un fel de omleta. Ca sa eviti situatia asta poti incerca la bain marie.

    RăspundețiȘtergere