iulie 18, 2011

25 cupcakes for my 25-years old cupcake

Si asta e doar o parte din bunatatile cu care l-am rasfatat pe Sorin weekendul asta, de ziua lui.
Dupa ce am cucerit pe toata lumea cu un Mississippi mud pie la petrecerea de sambata seara (in casa noua, nu oricum) am crezut ca duminica scap si pot sa lenevesc in voie. Ei da! Sorin s-a gandit ca ar fi frumos sa treaca pe la spital cu cate o prajitura asa ca m-am conformat, mi-am suflecat manecile (yeah right!) si m-am apucat de treaba.
De mult vroiam sa incerc retetele de cupcakes ale lui Ottolenghi si asta mi s-a parut pretextul perfect. O tura scurta pana la Mega Image a fost tot ce ma mai despartea de aceste minunatii mici si dulci.
Si daca tot m-am apucat de treaba am zis sa incerc nu una, ci doua retete! N-am respectat eu intocmai toate recomandarile, am mai inlocuit din ingrediente dar rezultatul a fost perfect: prajiturele dulci si aromate, un pic moist si cu glazura bogata si delicioasa!
Numai bune de sarbatorit cel mai simpatic si iubitor prieten din lume. Papu, te pup si te iubesc cmmdl! 

Cupcakes cu fistic-12 bucati
Ingrediente:
45 g fistic rumenit usor in cuptor
150 g zahar
180 g faina
1 1/4 lingurita praf de copt
1/2 lingurita sare
150 g unt
1 lingura ulei de nuca
2 oua batute usor
150 ml smantana (din cea normala, acra)
Pentru glazura:
150 g crema de branza (Philadelphia)
150 g mascarpone
80 g unt
100 g zahar pudra
Preparare:
Aliniem toate igredientele pe masa de lucru si incingem cuptorul la 170 de grade.
Maruntim intr-un robot fisticul si jumatate din cantitatea de zahar pana obtinem o consistenta asemanatoare cu sarea grunjoasa.
Intr-un bol amestecam faina cu praful de copt si sarea.In alt castron mare mixam bine untul, zaharul ramas si uleiul apoi adaugam mixul de fistic si zahar. Ar trebui sa obtinem o compozitie cremoasa. Adaugam apoi putin cate putin ouale batute, amestecand bine dupa fiecare aditie. Renuntam la mixer si cu ajutorul unei spatule de cauciuc adaugam pe rand jumatate din faina apoi jumatate din smantana, iar faina si iar smantana pana terminam toate ingredientele. Umplem 12 forme de muffins si dam la cuptor 20-25 de minute pana cand o scobitoare infipta in mijloc iese curata.
  De glazura ne ocupam in ultimul moment, cand prajiturelele s-au racit deja. Mixam cu rabdare untul cu zaharul, vreu 5 minute asa, pana compozitia s-a infoiat si s-a albit. Adaugam apoi mascarpone si crema de branza si mai amestecam usor cu o spatula cat sa se amestece ingredientele. Folosim un cutit de unt sau aceeasi spatula de cauciuc pentru a intinde o cantitate generoasa de glazura deasupra fiecarei prajiturele.

Cupcakes cu multa ciocolata: 13 bucati
Ingrediente:
2 oua
115 ml smantana(tot acra)
80 ml ulei de floarea soarelui
20 ml sirop de artar
20 g unt topit
120 g zahar
120 g faina
35 g cacao
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1/4 lingurita sare
40 g migdale macinate
200 g ciocolata neagra tocata cubulete
Pentru glazura:
165g ciocolata neagra
135 ml smantana pentru frisca
35 g unt
1 lingura lichior de cafea
Preparare:
Incindem cuptorul la 170 de grade.
Intr-un castron mare amestecam cu un tel ouale, smantana, uleiul, siopul de artar, zaharul si untul topit. Nu e nevoie sa va chinuiti prea tare, cateva ture zdravene sunt suficiente.
In alt vas amestecam faina,migdalele, praful de copt si bicarbonatul, cacaoa si sarea.
Adaugam mixul de faina peste cel lichid, amestecand usor cu o spatula. Nu va faceti griji daca raman mici cocoloase. Varsam inauntru si cubuletele de ciocolata apoi umplem 13 forme de muffin si dam la cuptor 20-25 de minute, testand cu scobitoarea.
Cat timp ele stau bine mersi la caldura in cuptor face glazura. Incalzim frisca pana aproape de punctul de fierbere apoi o turnam peste ciocolata rupta in bucati. Amestecam cu o spatula pana cand aceasta de dizolva complet, adaugam apoi cubul de unt si lichiorul, le incorporam si pe ele apoi lasam la temperatura camerei sa se intareasca. Nu o puneti in frigider ca sa o grabiti! Glazuram capcakes atunci cand atat ele cat si crema s-au racit la temperatura camerei.
 That's all folks!
P.S.-Sorin va pregateste o mica surpriza, azi-maine!

13 comentarii:

  1. La multi ani, Sorin! esti cel mai norocos baiat din lume, sper ca realizezi asta!:)):**

    RăspundețiȘtergere
  2. :D. Multmim! Stie si el, dar face pe interesantul!

    RăspundețiȘtergere
  3. Vai ce bine arata !! Le-as manca dintr-o inghititura :)). La multi ani, norocosule!

    PS: Pot sa vin si eu la spartul petrecerii sa fur o prajiturica (sau doua)?

    RăspundețiȘtergere
  4. arata minunat!la multi ani fericiti sarbatoritului!

    RăspundețiȘtergere
  5. La Multi Ani iubitului tau! se pare ca suntem de o varsta :) cupcakes-urile arata minunat si imi place ca ai si albe si negre :) Pupici si o saptamana placuta sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  6. La multi ani! foarte frumos le-ai aranjat :) imi place reteta cu fistic, cel mai probabil o sa o incerc si eu! :) multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  7. Mihaela, n-am avut un platou spicial asa ca am improvizat! Si mie mi-au placut mut cele cu fistic, ma bucur ca te tenteaza.

    RăspundețiȘtergere
  8. La multi ani Sorin :)
    Vreau si eu un cupcake mic!!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumim mult Bunica! Cupcake nu mai avem dar urari primim toata saptamana!:D

    RăspundețiȘtergere
  10. super frumoase si cred mortal de gustoase...
    as avea o rugaminte , daca nu te superi, lavinia
    ai putea adauga la blogul tau ``follow by email``ca sa primesc prin email bunatatile ce le faci? ar fi super fain , daca ai putea
    te rog mult sa nu te superi.

    RăspundețiȘtergere
  11. Narcisa, sper sa reusesc sa pun optiunea asta cat de curand! Tot incerc sa mai imbunatatesc interfata blogului asa ca nu am de ce sa ma supar! Multumesc pentru sugestie!

    RăspundețiȘtergere