martie 03, 2011

Cupcakes cu morcovi

Zilele trecute am facut hummus (nici o saptamana fara hummus si tabouleh-asta e noul nostru motto) si mi-au ramas cativa morcovi pe care ii mancam cu acesta. Cand i-am vazut ieri in frigider, aproape ofiliti si inghetati mi-am amintit ca nu am mai facut de mult prajitura cu morcov si m-am apucat de treaba. Desi am incercat mai multe retete de-a lungul timpului, toate bune de altfel (mai gasiti doua variante aici ci aici) de data asta am incercat o reteta noua si rezultatul a fost foarte multumitor. Am facut doar 6 briose pentru ca nu mai aveam decat doi morcovi si pentru ca oricum imi place sa le mananc proaspete, in aceeasi zi. Ultima a fost impartita frateste azi la facultate cu Ioan si Raluca.
DSC_0047Ingrediente-pentru 12 briose
1 cup faina
1/2 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingurita scortisoara
2 oua
30 ml lapte
1 lingurita extract d evanilie
1/2 cup zahar alb
1/2 cup zahar brun
1/2 cup ulei de floarea soarelui (sau de rapita daca aveti)
1 1/2 cup morcov ras fin
1/2 cup alune de padure prajite usor si zdrobite
Preparare:
Mai intai as vrea sa fac o precizare in legatura cu unitatea de masura folosita pentru ingrediente- "cup". Pentru ca reteta este americana am preferat sa pastrez si unitatea de masura. Exista pe internet mai multe siteuri unde puteti transforma din cup in grame sau in ml in functie de ingredientul pe care il masurati. Pentru ca acest "cup" este o unitate de volum egala cu 250 de ml cantitatea substantelor exprimata in grame variaza in functie de densitatea lor. Puteti sa transformati in grame asa cum am facut si eu o perioada, sa masurati cu o cana obisnuita de ceai care are tot 250 de ml sau sa va cumparati o cana gradata ca sa scapati de batai de cap. Eu mi-am luat una de la Auchan, gradata atat in diviziuni de cup cat si in ml si o folosesc cu succes de fiecare data.
DSC_0097
Acelasi lucru este valabil si pentru masuratorile cu lingurita (teaspoon prescurtat tsp) sau lingura (tablespoon prescurtat Tbs). 1 Tablespoon este egal cu 15 ml iar 1 teaspoon cu 5 ml. Exista si aici linguri speciale de masurat care va usureaza foarte mult munca si pe care va recomand sa le cumparati daca faceti des prajituri dupa retete americane. Eu mi-am luat unele foarte dragute si colorate de la Kitchen Shop din  Afi Cotroceni dar mai gasiti si la Ikea sau  prin supermarketuri. In lipsa puteti folosi o lingura adanca de supa respectiv o lingurita de ceai.
DSC_0062Dupa atatea precizari cred ca trebui sa va dau si reteta, nu? In primul rand pornim cuptorul ca sa se incalzeasca la 180 de grade si apoi ne apucam de treaba. Amestecam faina, praful de copt, bicarbonatul, scortisoara si putina sare intr-un bol. In alt bol amestecam bine ouale cu zaharul, vanilia si laptele pana se omogenizeaza si apoi adaugam uleiul. Eu am amestecat cu telul dar puteti folosi mixerul daca nu aveti chef sa faceti muschi. Adaugam apoi mixul de faina si amestecam cat sa se omogenizeze iar apoi punem si morcovii si la sfarsit alunele. Turnam in formele de briose captusite cu hartie si dam la cuptor 10 minute sau pana cand o scobitoare introdusa in centru iese curata.
DSC_0072Le mancam calde sau reci, eventual cu un mot de crema facuta din crema de branza, zahar pudra, suc si coaja de lamaie verde deasupra. Daca le lasam simple americanii le spun muffins iar daca le glazuram si le facem un pic mai dulci devin cupcakes. Oricum ar fi sunt la fel de bune.

2 comentarii: