aprilie 08, 2012

Stiuca umpluta a la Radu Anton Roman

     Azi este o zi de sarbatoare, un motiv in plus sa ne bucuram de o masa gustoasa in familie. Fie ca sarbatoriti Floriile, fie Pastele, stiuca asta umpluta e fix ce trebuie sa aveti in farfurie.
     Noi am facut si fotografiat reteta asta mai demult dar am asteptat un moment potrivit pentru a o urca pe blog. Spun noi pentru ca totul s-a intamplat la invitatia prietenilor mei, Pop si Madalina, care au pus la bataie atat stiuca (2 mai mici) cat si bucatarie. Eu n-am venit decat cu Radu Anton Roman dupa mine si cu cheful de gatit. Si pentru ca a fost un efort colectiv, rezultatul a fost pe masura.

Va las mai jos reteta exacta si apoi va povestesc cum am facut noi.
Reteta dupa Radu Anton Roman
Umpluturã:
- 1 stiucã de vreo 2 chile 
- 1 scrumbie afumatã
- 3 ouã 
-3 legãturi pãtrunjel
- 1 ceapã 
-5 cãtei usturoi
- 150 g miez rosii 
- mãrar, pãtrunjel din belsug
- sare, piper dupã gust
- 300 g miez pâine albã (muiat în lapte si stors)
Preparare:
Se curãtã stiuca de solzi, se scoate pielea cu grijã, de la cap spre coadã. Se dezoseazã carnea de stiucã si scrumbie. Se pun oasele si capetele la fiert în 500 ml apã. Se dau prin masina de tocat carnea pestilor, miezul de pâine, ceapa, usturoiul si verdeata. Se freacã tocãtura, ouãle si miezul de rosii.
Pielea stiucii – uscatã si fin cusutã – se umple cu tocãtura; capac se pune o felie subtire de cartof mare, fixatã cu trei betigase trecute prin piele.
Sos:
-100 ml untdelemn
- 2 cepe
-1 morcov 
-200 ml bulion rosii
- 100 ml vin alb 
- sare, piper
- mãrar
- 100 ml zeamã rosii (ce-a rãmas de la miezul de rosii)
- 100 ml supã peste – ce-a rãmas dupã ce au fiert oasele stiucii si scrumbiei
Preparare:
Se toarnã ulei într-o tavã de cozonac, se pune pe foc mic. Se toacã ceapa, se taie morcovul felii subtiri, se astern pat in tavã, sã se înmoaie putin. Se asazã pestele în tavã, se toarnã peste el zeama si bulionul de rosii, vinul alb, supa de peste, sarea si piperul. Dupã ce a fiert 20 de minute la foc potrivit si a mai scãzut zeama, tava se mai dã 10 minute la cuptor, acoperitã, sã se desãvârseascã. Se oferã fierbinte, presãratã cu mãrar


Buuun. V-am zis deja ca noi am avut doua stiuci. Nu stiu cat avea fiecare, ca nu le-am cantarit. Cert e ca una era mai mare.
  Ei bine le-am jupuit pe amandoua si am facut umplutura din toata carnea rezultata.
 Pentru ca n-am gasit scrumbie afumata am folosit o jumatate de macrou. In rest, am respectat cu strictete instructiunile. De fapt, am folosit rosii din conserva, pentru cas sunt mai dulci decat cele care se gasesc in perioada asta a anului.
Cand a venit vremea sa umplu stiuca evident ca a fost prea mult compozitie. Din ce-a ramas am facut chiftelute pe care le-am prajit in putin ulei. Au fost bune, le-am mancat pana sa scoatem stiuca din cuptor.
 Am avut si ajutoare de nadejde, v-am zis deja. Uite aici chirurgul, cum coase el de zor la stiuca.
 
Unde mai pui ca are si el ajutoare la randul lui.
Iar la sfarsit, dupa munca si rasplata.
Cam asta a fost, fun included. Bineinteles ca am facut si o prajitura pantru desert, dar despre asta data viitoare. Pana atunci, o duminica frumoasa tuturor!
                                                                                                                                   Yours truly, Lavinia

4 comentarii:

  1. aoileu ai despicat-o! E tare usor de despielitat, poate incerci data viitoare. Buna tare stiuca umpluta! Ce serios e Sorin ;) Sa va fie de bine! te pup

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, Anto! Am macelarit-o stiu, dar era deja curatata cand am intrat in posesia ei asa ca nu mai aveam ce sa fac. Noroc ca a avut cine sa o coasa la loc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Miam-miam! Stiuca umpluta mi se pare reteta de bucatar iscusit. Felicitari! Si chiftelutele acelea trebuie sa fi fost un vis.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mai intai de toate, frumos blog ! :) Noi facem un sondaj in randul profesionistilor ce apartin domeniului culinar din Romania si am dori sa aflam, daca binevoiti sa ne raspundeti, ce parere aveti despre un serviciu la nivel national de comandare mancare oricand si de oriunde ? Un portal care va cuprinde toate restaurantele din tara clasificate pe locatii, pe specific, pe oferte, etc. Asteptam raspunsul dumneavoastra, va multumim anticipat si va dorim o zi frumoasa !

    RăspundețiȘtergere