octombrie 04, 2012

Tarta cu pere si dileme culinare

    Reteta asta este unul dintre experimentele nereusite facute in incercarea de a reduce cat mai mult grasimile de origine animala din alimentatie. Se facea ca aveam pofta de o tarta cu crusta crocanta si crema frangipane dar ca nivelul coleserolului era mult prea mare si untul in capul listei de alimente interzise. Cum cu pofta nu te pui am scotocit prin dulapuri si am inlocuit cam tot ce s-a putut pana am ajuns la urmatoarea lista de ingrediente.

Ingrediente:
4-6 portii, timp de preparare 30 minute
175 g faina de orez
75 g unt de cocos
1ou
40 g migdale
30 g zahar
30 g unt de cacao
1 lingura cacao
2 pere

Preparare:
     Pentru inceput am mixat in vasul robotului faina de orez cu untul de cocos rece (solid), taiat cuburi, pana am obtinut o compozitie nisipoasa. Am adaugat un strop de apa sperand sa se formeze un aluat dar degeaba. M-am gandit ca un galbenus ar fi un bun lipici asa ca l-am adaugat si pe el si am mai mixat un pic. Am obtinut un fel de aluat pe care l-am intins direct in tava, cu mainile.
     Separat am batut oul cu zaharul apoi am adaugat migdalele, cacaoa si untul de cacao topit fortat la cuptor si apoi lasat sa se raceasca la temperatura camerei. Am turnat compozitia peste aluat apoi am feliat perele si le-am pus artistic deasupra. Toata tarasenia a mers la cuptor la 180 de grade, pentru 20 de minute or so.

     Am lasat-o apoi sa se raceasca in tava, am pudrat-o cu zahar pudra si am pozat-o. La sectiune insa, s-a rupt filmul: tarta mea s-a rupt in sute de bucatele care numai bune de fotografiat nu erau. Eufemistic vorbind, putem spune ca am obtinut un aluat foarte fraged.:D
     Mi-am zis ca aspectul nu conteaza asa ca m-am infipt cu lingura in ea si am fost usor dezamagita de textura nisipoasa si de gustul de amidon al crustei. Am cules cateva felii de pere de deasupra si am raschetat crema frangipane apoi am abandonat tarta pe masa, in ideea ca o voi arunca mai tarziu. N-am mai apucat sa fac asta pentru ca intre timp, cineva, nu dam nume, persoane in viata, a mancat si ultima firimitura. Si mai mult decat atat, mi-a si zis ca i-a placut. E clar ca gusturile nu se discuta, dar chiar in halul asta?
     Acum, ce vreau sa va zic de fapt: voi ati mai folosit faina de orez? Si daca da, cum s-a comportat? V-a placut gustul? Cum credeti ca ar putea fi salvata reteta de mai sus (excluzand bineinteles varianta incare folosim faina de grau si unt normal in compozitie)?

5 comentarii:

  1. Hey Lavinia!faina de orez ar fi gluten-free din cate am mai citit, de asta e posibil sa nu se "lege" aluatul cum trebuie.plus,poate trebuia sa o faci jumi-juma cu inca o faina cu gluten (nu neaparat grau) si sa pui un pic mai mult ulei de cocos.zic si io!:) am incercat o singura data sa fac aluat fraged cu faina de orez, dar am avut in compozitie si faina integrala,in cantitate mai mare.n-a iesit sfaramicioasa, chiar dimpotriva, pretty compacta si good la gust.nu stiu sa-ti zic daca o prefer in locul altora la capitolul fraged, insa in aluat de muffin rocks!
    succes in noile incercari!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Cristina, sper ca data viitoare sa fie mai bine. Ideea e ca ulterior am cautat si am gasit mai multe retete de aluat de tarta fara gluten dar care contin pe langa faina de orez si alte faini pe care la noi nu le-am vazut inca.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pana prin iulie faceam saptamanal dulciuri. Nu, n-am fost niciodata genul: ma asez in fata tavii sau platoului si nu ma ridic pana nu termin tot, dar , dimineata la cafea,mancam 5 fursecuri sau biscuiti sau o felie de chec ori alte variante. Zilnic trebuia sa am ceva dulce. Numai ca din iulie nu numai ca nu mai pot sa fac sau sa mananc dulciuri, dar numai gandul sau vederea unei vitrine cu prajituri imi creeaza sila. Eu ma bucur, sper sa ma tina cat mai mult. Tot asa, mereu imi faceam griji in legatura cu colesterolul.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu unul n-am auzit de faina de orez folosita in aluaturi. Poate mergea mai bine cu amidon - stiu ca aluatul de alfajores se face in stilul asta.

    Iar pentru aluaturi mai sanatoase, iti recomand faina integrala sau de grisca cu ulei de masline. Asta e aluatul meu preferat cand fac quiche-uri :)

    RăspundețiȘtergere