noiembrie 12, 2012

Mousse de ciocolata cu ulei de masline si biscuiti crocanti

     Asa cu ne-am obisnuit, Electrolux lanseaza cele mai simpatice provocari culinare. De data asta au venit cu ideea unui maraton care se intinde pe parcursul a 3 saptamani si contine 6 teme, cate doua pentru fiecare saptamana. Fiecare bloger inscris in competitie trebuie sa posteze cate o reteta pentru temele respective si astfel poate castiga unul dintre minunatele premii puse in joc. Castigatorii se aleg in urma votului juriului (50%) si a comentariilor si numarului de likeuri primite la postarea respectiva (50%).
    
     Pentru ca tema acestei prime editii este i love chocolate party m-am gandit la un desert care sa arate bine, sa intruchipeze ideea de ciocolata si sa se prepare rapid si usor. Nimanui nu-i place sa stea in bucatarie cand are o pretrecere de organizat, nu-i asa?
Cu aceasta repeta particip la “Inspiration Food Marathon”, organizat de Electrolux.
Ingrediente:
8 portii, timp de preparare 2 ore si 10 minute
pentru mousse
260 g ciocolata neagra 80% cacao
130 g ulei de masline (il cantarim)
4 oua
130 g zahar
130 g smantana dulce pentru frisca
pentru biscuiti
2 linguri faina
2 linguri zahar tos
2 linguri fulgi de ovaz
1/4 lingurita coaja de portocala
1/8 lingurita praf de copt
un praf de sare
40 g unt topit
1 lingura smantana dulce
1 lingura miere
Preparare:
     Pentru inceput ne ocupam de mousse intrucat acesta are nevoie de cateva ore la frigider pentru a se intari.
Topim ciocolata la bain-marie (intr-un castron termorezistent asezat deasupra unui vas cu apa fierbinte, astfel incat fundul castronului sa nu atinga apa) apoi o dam deoparte sa se raceasca putin. Adaugam uleiul de masline si amestecam pana la omogenizare.
     Intr-un bol batem bine galbenusurile cu jumatate din cantitatea de zahar, pana obtinem o crema fina si vascoasa iar cristalele de zahar s-au topit. Intr-un alt bol batem albusurile cu zaharul pana obtinem o bezea consistenta iar in al treilea bol batem smanatana dulce pana obtinem o frisca tare.
     Turnam ciocolata topita impreuna cu uleiul intr-un vas inalt si incapator apoi adaugam pe rand crema de galbenusuri, bezeaua si frisca, amestecand bine cu un tel dupa fiecare adaugare.
     Am obtinut astfel un mousse destul de fluid pe care il turnam in forme si il dam la frigider pentru 2 ore ca sa se intareasca.
     Intre timp ne ocupam de biscuiti. Intr-un castron amestecam faina, zaharul, fulgii de ovaz, praful de copt, sarea si coaja de portocala. Intr-un alt vas omogenizam untul topit, smantana dulce si mierea apoi turnam amestecul lichid peste cel solid si amestecam bine.
      Pe o tava tapetata cu hartie de copt punem cate o lingurita din aluat pentru fiecare biscuite, avand grija sa lasam o distanta de cativa centimetri intre ei intrucat se vor intinde destul de mult la copt. Coacem in cuptorul incins la 190 de grade pentru 8 minute apoi ii transferam cu tot cu hartia de copt pe un gratar de bucatarie si ii lasam sa se raceasca. Odata raciti ii desprindem cu grija de pe hartie si ii putem servi.
     Scoatem mousse-ul de ciocolata din frigider cu 10 minute inainte de a-l servi si il asezam pe o farfurie. Il decoram cu coacaze rosii si cu cate un biscuite apoi il savuram.  This is what i call a chocolate party!
    Daca v-a placut reteta va rog sa imi lasati un comentariu aici sau un like pe pagina de Facebook, la linkul catre aceasta reteta. Multumesc!

8 comentarii: