februarie 24, 2013

Duminica e pentru rasfat- Rulouri cu scortisoara

     Nu stiu pentru voi, dar pentru mine duminica e zi de rasfat. De obicei se lasa cu dormit pana tarziu, cu un brunch delicios in timp ce urmarim ultimele episoade din serialele preferate (New Girl anybody?:D) apoi iar cu somn si cu ceva delicios dupa-amiaza. Acel ceva delicios de dupa amiaza e de obicei o paine de casa, sau gogosi, sau o prajitura mai pretentioasa care necesita mai multa atentie. In orice caz, daca fac ceva cu drojdie vreodata, apai sigur fac duminica.
      Duminica asta o sa iasa un pic din tipare pentru ca planuiesc sa fac un tiramisu, cea-mai-usoara-prajitura-ever! Eu nu ma dau in vant dupa aceasta prajitura, dar pentru ca mama mea o iubeste cu desavarsire m-am gandit sa i-o prepar pe post de cadou intarziat pentru ziua ei (pe 22 februarie a implinit o frumoasa varsta si lucrul asta nu poate trece neobservat).
     Ce vreau sa zic de fapt e ca, pana ma mobilizez eu cu tiramisu si cu cei mai crocanti cartofi la cuptor vreau sa va las cu o reteta de rulouri cu scortisoara delicioasa, care s-au intamplat acum un an, intr-o bucatarie de imprumut. Nu stiu de ce am asteptat pana acum sa le postez, dar daca va doriti un desert aromat pentru aceasta zi mohorata de duminica, go for them!
Ingrediente:
pentru 10-12 portii, timp de preparare 3 ore
o cana de lapte caldut
2 oua la temperatura camerei
60 g unt
4 cani de faina
1 lingurita sare
40 g zahar
1 pliculet de drojdie uscata

100 g zahar brun
2 linguri scortisoara
30 g unt

200 g crema de branza
50 g unt moale
50 g zahar pudra
1 lingurita extract de vanilie
Preparare:
     Intr-un castronel amestecam drojdia cu laptele caldut si o lasam 5 minute deoparte.
     Intr-un vas incapator amestecam cu telul ouale si untul topit apoi adaugam faina, zaharul si sarea si incepem sa framantam. Adaugam amestecul de lapte si drojdie si continuam sa framantam cateva minute pana amestecul este omogen.
      Acoperim vasul cu un prosop curat si lasam aluatul sa creasca aproximativ 2 ore la loc caldut, pana cand isi dubleaza volumul.
     Rasturnam apoi aluatul pe masa de lucru bine infainata si il intindem cu ajutorul sucitorului intr-o foaie dreptunghiulara de aproximativ 1 cm grosime.
     Dam drumul la cuptor la 180 de grade, cu ventilatia pornita, daca avem.
     Amestecam intr-un castronel zaharul brun cu untul si scortisoara apoi intindem amestecul uniform deasupra aluatului. Rulam cu grija, pe laura lunga a dreptunchiului, apoi taiam in bucatele de 4-5 cm folosindu-ne de o ata de bucatarie. Asezam rulourile pe o tava tapetata cu hartie de copt, pastrand o distanta de 3-4 cm intre ele pentru a le lasa sa se extinda la copt. Le coacem timp de 20-25 de minute pana devin aurii.
     Cat timp rulourile sunt la coptor amestecam crema de branza cu untul si zaharul pudra si vanilia.
      Servim rulourile calde, cu o lingura generoasa de crema deasupra

      Va doresc sa aveti o duminica frumoasa si scortisoroasa!
     P.S.: Vi se pregateste ceva!

##LAVEEM_LABEL-ID:4a784e31##

                                                                                                         yours truly, baked-goods lover, 
                                                                                                                              Lavinia

3 comentarii: