martie 29, 2012

Mini flan cu doua feluri de ciocolata

Pentru ca mai sunt doar cateva zile pana la sfarsitul concursului ma grabesc sa va prezint azi, fara prea multa vorbarie, desertul nostru de sarbatoare.
Ce poate fi mai bun la sfarsitul unei mese festive decat un desert cu ciocolata, cremos si decandent?
 Aceasta reteta face parte din meniul cu care particip la concursul “KitchenAid de Martisor”.
 0
 Pentru un desert supercalifragilistic al carui nume complet ar fi flan de ciocolata alba cu trufe de ciocolata neagra si zmeura procedati asa:

Ingrediente:
(pentru 6 portii, timp de preparare 1 ora si 20 de minute plus 30 de minute pentru racire)
1 cutie lapte condensat
200 ml smantana dulce
125 ml lapte dulce
3 linguri ciocolata alba pudra (eu am folosit ciocolata asta cumparata de la magazinul Whittard de la parterul Cocor)
2 oua mari
85 g ciocolata neagra (Heidi cu 85% cacao)
12 bucati zmeura
5 linguri de cacao
1 lingura de unt
frunzulite de menta pentru decor
Preparare:
     Pentru inceput ne ocupat de trufele de ciocolata cu zmeura. Rupem ciocolata in bucati mici si o asezam intr-un castron. Incalzim la microunde sau pe aragaz, la foc mic, 5 linguri de smantana pe care o turnam apoi peste ciocolata. Lasam deoparte cateva minute apoi amestecam bine pana obtinem o crema omogena si lucioasa. Lasam crema sa se raceasca si sa se intareasca timp de 10 minute in frigider.
     Cand crema de ciocolata s-a intarit ne prafuim bine mainile cu cacao, luam o lingura cu varf din crema, asezam o bucata de zmeura deasupra apoi ii dam forma de bila. Obtinem 6 trufe pe care le dam apoi prin cacao si le punem la frigider.
    Intre timp ne ocupam de crema de ciocolata alba: in vasul blenderului turnam laptele condensat, smantana dulce ramasa, laptele dulce, ouale si ciocolata alba cernuta si mixam bine.
     Ungem cu unt o tava de muffins cu 6 adancituri apoi tunam crema de ciocolata alba in ele, avand grija sa le umplem doar doua treimi. Asezam in fiecare cate o trufa de ciocolata neagra apoi mai completam cu crema de ciocolata alba pana umplem complet formele. Lasam sa stea 10 minute, cat sa se ridice deasupra aerul incorporat in crema de ciocolata alba (astfel vom obtine o textura fina si o crusta lipicioasa si caramelizata).
    Punem tava intr-o alta tava mai mare in care am turnat apa fierbinte (bain marie) si dam totul la cuptorul incins la 180 de grade pentru 50 de minute.
    Lasam sa se raceasca apoi desprindem cu grija de pe margini folosindu-ne de lama unui cutit, asezam o farfurie deasupra si rasturnam. Pudram din belsug cu cacao, asezam deasupra zmeura si doua frunzilite de menta pentru culoare si servim.
    E o nebunie, va spun. Iar un pahar de sampanie rose alaturi nu face decat sa accentueze rafinamentul acestei minunatii.
    Pofta buna!

5 comentarii: