februarie 05, 2011

Inghetata regala de cafea

Mama lui Sorin mi-a daruit recent Cartea regala de bucate scrisa de Principesa Margareta a Romaniei. M-am bucurat foarte tare ca am adaugat un exemplar asa de valoros micii mele colectii de carti culinare (va multumesc si aici si va pup) si dupa ce am citit-o din scoarta-n scoarta am hotarat sa incerc reteta de inghetata de cafea.
cafea2 Ce-ar fi medicina fara cafea? Sau mai bine zis, ce s-ar face studentul medicinist fara cafeaua care il trezeste in fiecare dimineata si care ii tine ochii deschisi in noptile (nu indeajuns de) lungi de dinaintea examenelor? Iar eu, studentul medicinist tipic, cum as putea sa nu o iubesc?
Ingrediente:
4 galbenusuri de ou
150 g de zahar tos(in carte scrie 200 dar mie mi s-a parut mult prea dulce)
200 g smantana dulce 30-35%
200 g smantana dulce degresata (15%)
180 ml cafea neagra foarte concentrata
Preparare:
Am facut o cafea tare din 4 linguri de cafea Lavazza (preferata mea) si o ceasca de apa (nu stiu daca au fost fix 180 de ml ca nu am masurat) si am lasat-o sa se raceasca. Intre timp am batut bine galbenusurile cu zaharul pana s-au albit si am  incalzit la bain marie cele doua feluri de smantana, amestecate. Am adaugat smantana calduta peste albusuri, amestecand continuu, iar cand amestecul a devenit omogen l-am pus din nou la bain marie. L-am mai lasat pe foc 3-4 minute pana a devenit o crema destul de groasa incat sa ramana pe spatele unei linguri. Am turnat cafeaua in crema (nu m-a deranjat ca a curs si putin zat pentru ca i-a dat o consistenta chiar interesanta) si am lasat apoi toata compozitia sa se raceasca bine afara pe pervaz :D.
Am pornit apoi aparatul meu cel nou de inghetata, de care sunt foarte mandra, am turnat compozitia in el si l-am lasat sa-si faca treaba vreo douazeci de minute.
M-am rasfatat apoi cu o cana mare de inghetata , ceea ce va doresc si voua daca vreti sa va treziti cu adevarat.Sleep is a symptom of caffeine deprivation.

4 comentarii:

  1. superba poza! pare buna si inghetata :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Your blog it's lovely :D Iar inghetata cu cafea e dementiala. Am sa incerc si eu reteta :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte reusita poza asta si dupa cum si mie imi place cafeaua, si reteta asta este una de incercat. Am primit si eu de la ai mei "cartea regala de bucate", este foarte interesanta, chiar am cateva retete pe care vreau sa le incerc :) Si chiar ieri am primit si "the perfect scoop"! si decat am rasfoit-o, si am si ochit ceva foarte interesant :) Am incercat reteta ta de pina colada, si am transformat-o in mango colada, a iesit delicioasa si foarte racoritoare (nu ca ar fi super cald afara, tot asteptam). oh, man, so many recipes, so little time...

    RăspundețiȘtergere
  4. Inghetata asata e delicioasa, mai ales vara in loc de cafeaua de diminieata. Exact aceeasi reactie am avut si eu cand am rasfoit The perfect scoop, nu stiam cu ce reteta sa incep. Noroc ca vara e abia la inceput.

    RăspundețiȘtergere