februarie 24, 2011

For (s)he's a jolly good fellow

Prietenii mei Roze si Pop isi sarbatoresc azi (amandoi, da!) ziua de nastere. N-am incotro si le urez La multi ani, vacante asa cum isi doresc, prieteni buni cum au deja, sanatate ca sa nu ajunga pe mana mea sau a lui Sorin si iubire pe masura celei pe care o ofera. Va pup dragilor si abia astept petrecerea de sambata!
Stati linistiti, mananc o felie de Nougat glacé si pentru voi! :D
DSC_0764
Ingrediente:
1 1/2 cana (de 250 ml ) smantana dulce pentru frisca
4 albusuri
1/4 cana zahar plus o lingura
2 linguri apa
2 linguri miere
3/4 cana migdale tocate grosier
3/4 fructe uscate (eu am folosit coaja de portocala confiata pentru ca mai aveam un borcanel ramas de la Craciun)
DSC_0766
Preparare:
Am batut frisca tare si am dat-o apoi la frigider. Apoi am batut albusurile si am adaugat lo lingura de zahar si iar le-am bautut pana am obtinut o bezea nu foarte tare. Intre timp am facut siropul, amestecand apa cu zaharul ramas si lasandu-le sa fiarba vreo 3-4 minute pana am obtinut un sirop gros, pe care daca il picuri intr-un vas cu apa se formeaza o bila. Etapa asta se numeste firm-ball stage  in termeni de candy making si coincide cu temperatura de 120 de grade. Eu am avut noroc ca mi-a imprumutat CD termometrul lui digital si am avut cu ce sa masor. Consistenta e un pic mai mare decat cea a mierii de albine. Asa, apropo de miere, cand am ajuns in faza asta adaugam si cele doua linguri de miere si mai lasam cateva secunde pe foc sa se omogenizeze si sa inceapa sa fiarba. Cu mixerul pornit, amestecand in albusuri, adaugam in fir subtire siropul si continuam sa batem pana se raceste (ne dam seama de asta atingand fundul vasului). Adaugam apoi migdalele si fructele confiate iar la sfarsit inglobam frisca si cat mai mult aer. Punem la congelator intr-un vas tapetat cu folie de plastic (asa ne va fi mult mai usor sa o scoatem ca sa o taiem) si lasam pana se intareste.
DSC_0771Obtinem un desert fin si delicat, exact ca cei doi sarbatoriti de azi! :P
Reteta este peluata de aici.

9 comentarii:

  1. Foarte, foarte bun, banuiesc:), n-am facut/mancat pana acuma. Il tin minte oricum, il trec pe lista cu "de facut".

    RăspundețiȘtergere
  2. E intr-adevar foarte bun! Eu am mancat prin vreo doua locuri si mi-a placut foarte mult si tocmai de aceea l-am si incercat acasa.

    RăspundețiȘtergere
  3. :)) multumim multumim!!! esti tu prea dragutza! :* madi & pop

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata excelent! maine voi face si eu...de unde cumperi smantana dulce? merci

    RăspundețiȘtergere
  5. Smantana dulce am cumparat de la Cora sau de la Mega Image. Este de la LaDorna, la cutie de carton de 1l sau de 200 ml si scrie pe ea smantana pentru frisca.

    RăspundețiȘtergere
  6. Dupä Regulile care le cunosc eu , se zice la asa ceva Parfait..

    sieuegätesc

    RăspundețiȘtergere
  7. Siropul de zahar se toarna fierbinte peste albusuri? Musai trebuie sa fac .In Franta se vindeau felii din astea de nuga cu bucati de portocala confiata , da'nu mi-am luat, erau foarte scumpe.

    RăspundețiȘtergere
  8. Da, siropul se toarna fierbinte, in timp ce batem albusurile cu mixerul si continuam sa batem pana se raceste amestecul. Nu stiu daca este acelasi lucru cu ce ai vazut tu in Franta dar este foarte buna.

    RăspundețiȘtergere
  9. Dar cum? Nuga nu-i acelasi lucru? A, da, aia din Franta vazuta de Mihaela difera de ce ai facut tu. A ta se mananca cu lingura.

    RăspundețiȘtergere