ianuarie 22, 2011

Cum am facut macarons

macarons
Totul a inceput joi. Am fost la Cora ca sa fac cumparaturile saptamanale si am cumparat o punga de migdale crude. Nu aveam nici un plan cu ele dar nu strica niciodata sa ai migdale in casa. Cand am ajuns acasa am avut insa o revelatie: macarons! Si a trebuit sa ma supun...
Day one (joi ora 17:00)
Am pus 120 de grame de migdale intr-un castron si le-am acoperit cu apa fierbinte. Le-am lasat cateva minute si apoi am inceput sa le curat de pielita aceea maronie. Unele s-au lasat mai usor, altele au opus rezistenta dar dupa aproape 30 de minute si doua unghii facute praf am reusit. Am pus migdalele intr-o tava, pe un singur strat si le-am lasat langa calorifer sa se usuce pana a doua zi.
Am separat 3 oua mari. Am pus albusurile intr-o cana, am acoperit-o cu o farfuriuta si am lasat-o pe blatul de bucatarie sa se odihneasca (si invecheasca) pana a doua zi.
Day two (vineri ora 16:00)
Am dat migdalele prin masina de nuci. Am obtinut 100 g de migdale macinate. Am cantarit 220 g de zahar pudra si l-am pus intr-un castron. Am scos rasnita de cafea din dulap si am adaugat in ea cate 2 linguri de migdale macinate si doua de zahar pudra. Am rasnit pana s-au facut praf si pulbere. Am repetat pana am terminat migdalele apoi am rasnit singur zaharul ramas. Am cernut apoi cu o sita fina amestecul rezultat si l-am dat deoparte.Am cantarit 50 de grame de zahar tos.
La ora 17:00 am pus albusurile intr-un castron si le-am batut cu mixerul pana au facut putina spuma.Am adaugat zaharul tos, tot deodata si am batut in continuare pana s-a format o bezea de consistenta spumei de par sau a celei de ras. Am impartit bezeaua in doua parti egale.La fel am procedat si cu amestecul de zahar pudra si migdale.
Castronul 1: Am adaugat peste bezea cateva picaturi de colorant rosu si amestecul cu migdale si am amestecat cu grija cu spatula pana am obtinut o compozitie omogena si lucioasa.
Castronul 2: Am adaugat peste bezea cateva fire de sofran zdrobite intre degete, cateva picaturi de colorant galben si amestecul cu migdale. Am amestecat pana am obtinut o compozitie omogena si lucioasa.
macaron2Am tapetat apoi doua tavi cu hartie de copt. Am umplut un pos cu compozitia roz si am format macarons. Am spalat posul, l-am umplut cu compozitia galbena si am format cealalta tava de macarons. I-am lasat 20 de minute sa se usuce la temperatura camerei (vor forma deasupra o crusta subtire care nu se lipeste daca ii atingi cu degetul).Am dat apoi tavile la cuptorul incalzit la 150 de grade cu ventilatie. Am lasat 14 minute. I-am lasat  sa se raceasca un pic in tava apoi i-am dezlipit usor cu o spatula si i-am pus pe un gratar.
macaron3Am facut cele doua creme:
Crema 1 (pentru cei roz): am incalzit 100 g smantana pentru frisca apoi am turnat-o peste 100g ciocolata neagra rupta in bucatele. Am adaugat o lingura de scortisoara rasa si am amestecat pana s-a format o crema omogena.Am dat la frigider pana a doua zi.
Crema 2 (pentru cei galbeni):Am incalzit 100 g de smantana pentru frisca impreuna cu 3 boabe de cardamon verde. Am acoperit cu o farfurie si am lasat cateva minute sa se infuzeze apoi am turnat peste 100 g ciocolata alba.Am amestecat bine si am dat la frigider pana a doua zi.
Day 3(sambata ora 11:00)
Am umplut macarons cu crema si am si mancat pe cei mai urati dintre ei. Am confectionat o cutie din carton si am ambalat cativa. Am facut 100 de fotografii. Am scris postul asta. Am obosit. Ma culc.
DSC_0060

19 comentarii:

  1. Doamne ce super extra frumos arata..ca in filme. spor la treaba in continuare! Ps: saluta-l p Sorin din partea mea.

    RăspundețiȘtergere
  2. By the way..Sorin te-a laudat pentru maiestria cu care gatesti si se pare ca are dreptate, eu te laud in plus si pt felul in care arata mancarurile si cum aranjezi dulciurile. aaa.. m-am inspirat din reteta pt hummus..delicious!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc pentru aprecieri.Incerc sa ma perfectionez cu fiecare reteta pe care o incerc si ma bucur cand imi iese.

    RăspundețiȘtergere
  4. de unde ai cumparat colorantul alimentar?

    RăspundețiȘtergere
  5. Pana sa vad aici numele de Macarons nici nu am stiut ce inseamna, iar azi am trecut pe langa patiseria Paul si surpiza..aveau si acolo..10,5 lei bucata woowww! aratau la fel, gustul nu-l stiu dar cel putin ale tale tre sa fie super prin ingredientele pe care le au..mai ales migdale, my fav.

    RăspundețiȘtergere
  6. Crina eu am colorantul luat din Austria, mi l-a cumparat sora mea.La noi in magazine nu prea am vazut.Poti sa comanzi insa online de si siteul asta http://lumeabasmelor.ro/lumeabasmelor/

    RăspundețiȘtergere
  7. Ruxi, toate macaronsurile au pudra de migdale in compozitie pentru ca de fapt din asta sunt facute(albus de ou,zahar pudra si zahar tos,pudra de migdale).Singurele lucruri car epot varia la ele sunt culoarea si aroma.Nici eu nu stiu cum sunt cele de la Paul sau de Starbucks dar imi voi lua unul curand de dragul comparatiei.

    RăspundețiȘtergere
  8. Yummy ! Ce bine arata si ce pofta mi-ai facut ! :D

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu nu am mancat niciodata asa ceva :((...dar m-am mai uitat acum pe bloguri si pot sa spun ca "macaronsii" tai arata cel mai bine :D

    RăspundețiȘtergere
  10. Salut!

    Cum vine treaba cu cuptorul cu ventilatie?

    Multumesc,
    Andreea C

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna Andreea! Cuptorul meu este electric si are o functie de ventilatie, adica un fel de elice in partea din spate a cuptorului care sa invarte ca sa distribuie uniform aerul cald. Cred totusi ca te descurci si fara, important e ca temperatura sa nu fie prea mare.

    RăspundețiȘtergere
  12. vreau si eu sa gust una....mai ai :D?

    RăspundețiȘtergere
  13. deci spuma era destul de tare inainte sa o pui in tava? ca o bezea?
    eu am facut cu un amestec din comert si cand am pus spuma pe tava a inceput sa se intinda si sa se uneasca un macaron cu celalalt :(
    ma gandeam sa iau o tava cu forme de silicon ca sa nu se mai intinda...
    -sibila-

    RăspundețiȘtergere
  14. Cum a iesit crema rox din ciocolata neagra???

    RăspundețiȘtergere
  15. multumesc mult de sfaturi. cred ca va fi o sper surpriza pentru prietena mea.

    RăspundețiȘtergere
  16. Super intrebarea Anonim. Dar cred ca ultima poza era de pe internet:P Oricum abia astept sa incerc si eu reteta. Bv:)

    RăspundețiȘtergere
  17. Daca te uiti cu atentie crema este de maro, de ciocolata si in nici un caz roz. Anky Panky, roate pozele de pe acest blog sunt facute de mine, nu stiu de ce crezi ca e luata de pe internet. Ce se vede roz sub macaron e piciorusul care se formeaza la copt daca ai facut reteta corect.

    RăspundețiȘtergere
  18. Buna se poate folosi si faina de migdale? Eu am gasit la plafar. Trebuie 100 g faina de migdale la aceasta reteta?

    RăspundețiȘtergere
  19. Sunt ceea ce se cheama "mad about macarons". Pana sa ajung sa fiu multumita am incercat de zeci de ori, si de multe ori am ratat, dar am cititit mult despre ei, am incercat o multime de retete si diferite moduri de preparare si acum pot sa spun ca stiu cum trebuie sa arate in exterior si in interior un macaron reusit si pot sa fac asta cu bezea frantuzeasca. Fara suparare, cred ca ati exagerat un pic cu mixarea sau poate i-ati lasat cam mult la uscat ...( ar fi trebuit sa-si pastreze forma in tava, iar piciorusul sa se dezvolte mai mult pe inaltime, nu sa se imprastie pe latime). Poate mai lucrati la asta.

    RăspundețiȘtergere